Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Preparing for part work: staying in time and following melodic shape

      Lesson details

      Learning outcome

      I can keep in time with others and show melodic shape using actions.

      Key learning points

      1. Before we sing in parts, it is important we can keep a steady beat to stay in time wth others.
      2. In 4-time, the beat pattern feels: strong - weak - medium - weak.
      3. Melodic shape describes the up and down movement of pitches in music.
      4. We can show melodic shape using actions.

      Keywords

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Thinking voice - singing music inside your head, rather than out loud

      • Melodic shape - the up and down movement of pitches in music

      Common misconception

      Pitch is the same as melodic shape.

      Pitch refers to how high or low an individual note is. Melodic shape refers to the up and down contour pattern created by a series of pitches.

      Teacher tip

      Pupils should work out melodic shape by listening carefully to where the pitches move in a song. Avoid accidentally giving the answers by tilting your head up or down when singing, or raising and lowering your eyebrows!

      Equipment

      Bean bags (1 per student) and pencils (2 per student)

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When singing with others we should ...

      Correct answer: stay in time with the beat
      sing as loudly as possible
      avoid warming up

      Q2.
      When singing with others we should not ...

      listen to those around us
      Correct answer: sing louder than everyone else
      sing gently

      Q3.
      What is pitch?

      the regular, steady heartbeat of the music
      the first five notes of a major scale
      Correct answer: how high or low a note is
      how loud or quiet the music is

      Q4.
      Which two of the following options can help us feel the pulse as we sing?

      sing louder
      Correct answer: tap the pulse
      sing quieter
      Correct answer: move to the steady beat

      4 Questions

      Q1.
      When music is in 4-time, the beat pattern feels:

      weak-weak-strong-weak
      strong-medium-weak-weak
      medium-weak-strong-weak
      Correct answer: strong-weak-medium-weak

      Q2.
      Match the words of the first line of 'London Bridge' with the correct beat number.

      Correct Answer:bridge is,2
      Correct Answer:down,4
      Correct Answer:London,1
      Correct Answer:falling,3

      Q3.
      What does 'melodic shape' describe?

      the volume of the music
      Correct answer: how pitches move up and down in a song
      the order of the words in a song
      the shape of the singer's mouth

      Q4.
      Sing 'Double Double'. How many pitches are there?

      2
      Correct answer: 3
      4
      5
      6

      To help you plan your 4 music lesson on: Preparing for part work: staying in time and following melodic shape, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...