Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Performing together as a school community

      Lesson details

      Learning outcome

      I can choose appropriate dynamics and use my voice in different ways to create a powerful performance for an audience.

      Key learning points

      1. Singing together can make both the performers and the audience feel joyful and connected.
      2. To create a powerful performance, we should stand and breathe like a singer.
      3. All music starts and ends with silence. Stand silent and still at the beginning and end of a performance.
      4. We can capture a song’s character by using our voices in different ways and choosing dynamics carefully.

      Keywords

      • Performance - a work that is presented to an audience

      • Piano - a musical direction to play softly at a quieter volume

      • Forte - a musical direction to play strongly at a louder volume

      • Crescendo - a gradual increase in loudness or intensity

      • Audience - a group of people gathered to listen to and watch a performance

      Common misconception

      Creating a performance is the same as singing together in our normal music lessons/there is no difference between singing together and creating a performance.

      When we perform we are sharing our work with an audience. We need to use our performing skills such as standing like a singer and capturing a song's character using our voices to communicate the meaning of the song to the audience.

      Teacher tip

      The sticky note activity in this lesson is an opportunity to identify any unfamiliar words and share their meaning. In order to create an effective performance, it is important that children understand what they are singing about. Taking a brief moment to unpick unfamiliar words can be impactful.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      The words of a song are called ...

      Correct Answer: lyrics

      Q2.
      When we sing with feeling and try to find the mood of the song, we are thinking about the song's ...

      composer
      Correct answer: character
      notation

      Q3.
      When we use our bodies to create percussive musical sounds, we call this ...

      Correct Answer: body percussion

      Q4.
      A composer is somebody who ...

      directs a choir
      rewrites songs with a new accompaniment
      Correct answer: creates new music

      4 Questions

      Q1.
      People who attend a musical performance are called the ...

      Correct answer: audience
      performers
      composers
      conductors

      Q2.
      When we perform, we:

      create new music and write it down
      Correct answer: present music, playing or singing for an audience
      practise as an ensemble, to prepare for a performance

      Q3.
      To create a magical performance, we should wait at the beginning for ...

      everyone to have a go at singing the song
      the audience to get louder
      Correct answer: silence

      Q4.
      Match the musical term to its translation.

      Correct Answer:forte,strong
      Correct Answer:crescendo,gradually getting louder
      Correct Answer:piano,soft

      To help you plan your 3 music lesson on: Performing together as a school community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...