Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Singing together as a school community

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand how changing dynamics and using my voice in different ways can help capture the character of the music.

      Key learning points

      1. Singing together as a school community can help everyone to feel a sense of belonging.
      2. To create an effective performance, it is important to think carefully about the character of a song.
      3. We can choose dynamics such as piano (soft) and forte (loud) to reflect the character of a song.

      Keywords

      • Dynamics - how loud or quiet the music is

      • Piano - a musical direction to perform softly, at a quieter volume

      • Forte - a musical direction to perform strongly, at a louder volume

      • Crescendo - a gradual increase in loudness or intensity

      Common misconception

      Singing forte means singing (or shouting) as loudly as I can.

      It is important when we are singing forte to use our singing, not our shouting, voices. To do this, think about singing 'strongly' not 'loudly.' Can you make your voice sound confident? Energetic? Powerful?

      Teacher tip

      When you are looking for more volume, don’t ask children to sing “louder.” This can result in shouting and poor technique when singing. Ask for a strong sound or focus on a character word to describe the sound. E.g. “our voices need to sound bold, confident, full of energy, brave, powerful etc.”

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is body percussion?

      making a musical sound with percussion instruments
      Correct answer: making a percussive musical sound with the body
      using the voice to create high and low musical sounds

      Q2.
      What is a folk song?

      Correct answer: a song that originates from a particular country, culture or people
      a repeating musical pattern that uses notes of differing pitch
      creative, in-the-moment musical composition

      Q3.
      What do we mean by character in music?

      the qualities of a person
      a fictional person in a play
      Correct answer: the quality of a feeling or mood, for example relaxed or calm

      Q4.
      A is someone who uses their creative ideas to create new music.

      Correct Answer: composer

      4 Questions

      Q1.
      Singing together can help us feel part of our school .

      Correct Answer: community

      Q2.
      Which words can we use to describe the dynamics of a song?

      Correct answer: strong
      fast
      slow
      Correct answer: soft
      thick

      Q3.
      Crescendo means...

      gradually getting slower
      gradually getting faster
      Correct answer: gradually getting louder

      Q4.
      When we need to sing loudly, we can think about these words to help us:

      Correct answer: enthusiastic
      Correct answer: confident
      shouting
      whispering
      Correct answer: powerful

      To help you plan your 3 music lesson on: Singing together as a school community, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...