Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Songs that bring people together

      Lesson details

      Learning outcome

      I can participate in playground singing games and know that these can be used to bring communities together.

      Key learning points

      1. Playground singing games are unaccompanied songs that are often inspired by folk songs.
      2. Playground singing games are shared orally by friends teaching one another in the playground.
      3. Children teach one another playground songs in playground communities all over the world.
      4. A group of people performing together is called an ensemble.
      5. To be a successful ensemble, it is important to look at one another and listen to one another and to work as a team.

      Keywords

      • Folk song - a song that originates from a particular country, culture or people that is usually passed down orally

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Ensemble - a group of people who perform together

      • Unaccompanied song - a song that uses voices only

      Common misconception

      Playground singing games, such as clapping games, are different to "real music" or are not "real music."

      Playground singing games are a fantastic example of real music making! The skills needed to play them are used by musicians in other contexts. This unit draws a comparison between playground songs and these skills in action in a string quartet.

      Teacher tip

      For the restricted audio clip, it would be beneficial for the pupils to watch a clip of the Maxwell Quartet playing 'Oot in Da Harbour' to enable pupils to see how the quartet work as an ensemble. For example, the group are sitting in a circle/making eye contact/tapping their feet to the beat etc.

      Equipment

      Claves (enough for one pair per pupil)

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Hi Lo Chickalo and Double This That are examples of ...

      hymns and carols
      assembly songs
      Correct answer: playground singing games

      Q2.
      Match these musical elements to their definitions.

      Correct Answer:tempo,how fast or slow the music is played
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:dynamics,how loudly or quietly the music is played or sung
      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music

      Q3.
      A is a group of people that are connected because they have things or places in common.

      Correct Answer: community

      Q4.
      A quartet is an ensemble made up of __________ musicians.

      3
      Correct answer: 4
      5

      4 Questions

      Q1.
      Playground singing games are __________ songs that are often inspired by folk songs.

      accompanied
      Correct answer: unaccompanied
      pop

      Q2.
      Playground singing games are often shared __________ by friends teaching one another in the playground.

      Correct answer: orally
      through notation
      on recordings played

      Q3.
      A group of people making music together is called ...

      a conductor
      a composer
      Correct answer: an ensemble

      Q4.
      To play singing games successfully, we need to have a good sense of to help our ensemble.

      An image in a quiz
      Correct Answer: pulse

      To help you plan your 3 music lesson on: Songs that bring people together, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...