Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Ensemble storytelling through song

      Lesson details

      Learning outcome

      I can demonstrate my understanding of opera by performing a song in character and conveying their emotional journey.

      Key learning points

      1. Understanding the structure helps us remember a song for a performance.
      2. We can stage a song by considering what the characters want in the song and how to make that clear to the audience.
      3. Rehearsing helps us make sure that the story we are telling is clear and that we feel confident in our parts.
      4. Reflecting on our performance helps us to understand what we've learnt and how we can improve for our next performance.

      Keywords

      • Structure - the way the music is organised

      • Round - a strong structure where mltiplegroups sing the same melody but start at different times

      • Unison - the same tune sung or played at the same time

      • Rehearsal - a practice session in which a performance is prepared

      Common misconception

      Rehearsal is just singing the song over to make sure we know it.

      Rehearsal helps us develop our relationships with other characters on stage, work out what we're trying to acheive (eg 'get my brother to dance with me'/'make my sister laugh') and work out how to show that with our posture, expression and movement.

      Teacher tip

      During the rehearse, refine, reflect part of the lesson, the focus shits from remembering the lyrics and tune, to performing in character. Emphasise the character aspect more because the character's movement will support memorising the lyrics.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      is a form of storytelling using dramatic singing, acting, costume and design and sometimes dance.

      Correct Answer: opera

      Q2.
      The is the regular, steady heartbeat of the music that helps to keep us in time.

      Correct Answer: pulse

      Q3.
      What are lyrics?

      a single sound in music
      the length of a sound or silence
      Correct answer: the words of a song

      Q4.
      Match the musical storytelling to its definition.

      Correct Answer:griot,a West African storyteller and musician
      Correct Answer:opera,storytelling through dramatic singing, acting, costume, design, dance
      Correct Answer:ballad,a form of narrative verse, often put to music
      Correct Answer:musical theatre,a type of theatre with songs, acting and dance
      Correct Answer:operetta,a short, often comical, light opera

      4 Questions

      Q1.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:structure,the way the music is organised
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds
      Correct Answer:dynamics,how loud or quiet the music is
      Correct Answer:pitch,how high or low a note is
      Correct Answer:tempo,the speed of the music - how fast or slow the music is played

      Q2.
      True or false? A round is a singing structure in which two or more songs that fit together are sung at the same time.

      Correct Answer: false, untrue

      Q3.
      When we sing the same melody at the same time, we are singing in ...

      harmony
      Correct answer: unison
      a round

      Q4.
      We __________ to prepare for a performance.

      Correct answer: rehearse
      improvise
      compose

      To help you plan your 4 music lesson on: Ensemble storytelling through song, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...