Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How songs tell stories in theatre

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how different songs are used to tell us about stories and characters.

      Key learning points

      1. Actors can tell a story or share a character's emotional journey through song
      2. Solo songs often give us information about how a character is feeling
      3. Ensemble songs often tell the story or give us clues about the mood of the story
      4. We can share stories with an audience by understanding the lyrics we're singing

      Keywords

      • Musical theatre - a type of theatre with songs, acting and dance

      • Solo song - a piece performed by one person - an Italian word meaning 'alone'

      • Ensemble (musical theatre) - a chorus of people on stage sharing the plot or mood

      • Soliloquy (musical theatre) - a character sharing their thoughts and feelings with the audience

      Common misconception

      Musical theatre is solely for light entertainment.

      Songs in musical theatre can explore a range of emotions and experiences that an audience might relate to.

      Teacher tip

      Spend time watching the suggested clips to allow pupils to see how the whole body and the performance space are used to convey emotions and the story in a song. Encourage pupils to be big and bold when singing When I Was a Lad to help develop confidence for later lessons in the unit.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is the audience?

      a group of people that are connected because they have something in common
      a musical part that supports the main melody or chant
      Correct answer: a group of people gathered to listen and watch a live performance

      Q2.
      What are the lyrics of a song?

      a single sound in music
      a silence in the music where no sound is played
      Correct answer: the words of a song

      Q3.
      Tempo means ...

      An image in a quiz
      a short repeated musical idea
      the way the music is organised
      Correct answer: how fast or slow the music is played

      Q4.
      An is an exact copy of a musical phrase.

      Correct Answer: echo

      4 Questions

      Q1.
      __________ musicals are musicals with an original story and songs.

      jukebox
      Correct answer: book
      operetta

      Q2.
      One major influence on musical theatre was a 19th century style of performance called __________, a short, often comical, light opera.

      plays
      Correct answer: operetta
      ballet

      Q3.
      __________ songs often give us information about how a character is feeling in musical theatre.

      Correct answer: solo
      ensemble
      chorus

      Q4.
      __________ songs often tell the story or give us clues about the mood of the story in musical theatre.

      solo
      Correct answer: ensemble
      folk

      To help you plan your 4 music lesson on: How songs tell stories in theatre, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...