Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Adding simple instrumental parts to songs and chants

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use percussion instruments to add musical punctuation to songs and chants.

      Key learning points

      1. The rhythm is the pattern of the lyrics we sing or chant.
      2. We can work out the rhythm of a word using syllables.
      3. Stick notation can be used to notate rhythms.
      4. Takadimi is a rhythm where there are four equal sounds within one beat.
      5. Unpitched percussion instruments can be used to highlight rhythms in a song or chant.

      Keywords

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Rhythm - the pattern of sounds and silences that we play and sing

      • Syllable - a part of a word

      • Stick notation - a way of writing music down

      • Unpitched percussion - an instrument that makes a sound when you strike, shake, or scrape it, but doesn’t have a specific note or pitch

      Common misconception

      Each sound in a rhythm is a beat.

      Rhythm is the pattern of sounds and silences of differing durations. Rhythmic notes can have a duration of one beat, more than one beat, or less than one beat.

      Teacher tip

      The connection between beat and rhythm can be further explored by revisiting familiar chants, songs, and nursery rhymes.

      Equipment

      Class set of unpitched percussion instruments that are easy for pupils to play rhythms clearly on e.g. claves and drums.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we play the beat, we are showing the steady ...

      rhythm
      words
      Correct answer: pulse

      Q2.
      How many syllables are in each of these words?

      Correct Answer:ant,1
      Correct Answer:mango,2
      Correct Answer:avocado,4
      Correct Answer:coconut,3

      Q3.
      Which of the following is true about the beat?

      Correct answer: The beat is steady, like the ticking of a clock.
      Correct answer: The beat is the sounding of the pulse.
      The beat follows the pattern of the words.

      Q4.
      Having a steady sense of is important because it helps us keep in time as we sing or play together.

      Correct Answer: pulse

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following are unpitched percussion instruments?

      Correct answer: djembe drum
      glockenspiel
      boomwhackers
      Correct answer: claves

      Q2.
      This rhythm is called ...

      An image in a quiz
      Ta-di
      Correct answer: Takadimi
      Ta
      Ta-a-a-a

      Q3.
      Which of the following matches the rhythm?

      An image in a quiz
      Ta-di, Takadimi. Takadimi, Ta
      Ta, Ta-di, Ta-di, Takadimi
      Correct answer: Takadimi, Ta-di, Ta-di, Ta

      Q4.
      True or false? An ostinato is not a very interesting accompaniment to a song.

      True
      Correct answer: False
      Q2 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en Q3 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      To help you plan your 3 music lesson on: Adding simple instrumental parts to songs and chants, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...