Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can chant and sing with a secure sense of pulse.

      Key learning points

      1. When we sing, play, or listen to music, we can feel the steady pulse.
      2. A steady pulse is important in music because it helps keep us in time as we sing or play.
      3. When we show or sound the pulse, it is called the beat.
      4. The beat can be sounded using instruments or body percussion, or shown with actions and movements.

      Keywords

      • Warm-up - a sequence of exercises used to prepare the mind, body and voice for singing / playing instruments

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      Common misconception

      We can always hear the pulse in music.

      Sometimes the pulse is sounded (beat), but not always. The pulse is something we can feel.

      Teacher tip

      Find opportunities to listen to more music from a variety of genres, styles, cultures and historical periods. Ask pupils to tap, move or play along to the beat.

      Equipment

      Class set of claves. If a class set is not available then enough for half the class is sufficient. The second task can be done in two groups with half the class playing at a time.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is something we should do at the start of each music lesson, before we sing?

      play instruments
      Correct answer: warm up
      play games

      Q2.
      Match the keyword to its definition.

      Correct Answer:chant,speaking in time to a pulse
      Correct Answer:song,music with words
      Correct Answer:singing voice,creating musical sounds that can be a mixture of high and low notes
      Correct Answer:speaking voice,the voice we use when we talk to each other

      Q3.
      Having a steady __________ helps us keep in time when we sing together.

      An image in a quiz
      rhythm
      Correct answer: pulse
      volume
      pitch

      Q4.
      We can feel the when we move in time to the music.

      Correct Answer: pulse

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following are good ways to warm up for singing?

      Correct answer: saying tongue twisters
      Correct answer: doing breathing exercises
      Correct answer: stretching and moving our face muscles
      doing 20 star jumps

      Q2.
      The pulse in music is ...

      An image in a quiz
      how loud or quiet the music is
      the pattern of the words of a song
      Correct answer: the steady heartbeat of the music
      the different instruments being played

      Q3.
      When we show or play the pulse it is called ...

      the rhythm
      the pitch
      Correct answer: the beat
      the timbre

      Q4.
      When we play the beat, we can hear it. The pulse is something we can't always hear, but we can it.

      Correct Answer: feel

      To help you plan your 3 music lesson on: Chanting and singing in time, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...