Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play a rhythmic ostinato and sing at the same time.

      Key learning points

      1. A simple way to create an ostinato is to use rhythms from a song or chant.
      2. Using stick notation is one way of notating an ostinato.
      3. An ostinato can make an effective accompaniment to our singing.
      4. Performing a rhythmic ostinato as we sing a song adds texture and interest to our performance.

      Keywords

      • Rhythm - the pattern of sounds that we play and sing

      • Stick notation - a way of writing music down

      • Ostinato - a repeating musical pattern which can by rhythmic or melodic

      • Accompaniment - a musical part that supports the main melody or chant

      • Texture - the combination of different layers of sounds

      Common misconception

      An ostinato is not a very exciting accompaniment.

      An ostinato can make a singing performance more interesting and memorable. Ostinatos are used to great effect in many pieces of music in different styles and genres.

      Teacher tip

      Before playing and singing simultaneously, it is important that pupils have had plenty of experience playing the ostinato pattern, and can play it confidently. Start by working in two groups, one singing and the other playing.

      Equipment

      Untuned percussion instruments such as claves. Multiple copies of the worksheet to cut and stick rhythms.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds that we play and sing
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse like the ticking of a clock
      Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds

      Q2.
      Which of the following can help us read and remember rhythms?

      note heads on a stave
      chord symbols
      Correct answer: stick notation

      Q3.
      How would you chant this rhythm?

      An image in a quiz
      Ta Ta-di Ta-di Takadimi
      Ta-di Takadimi Takadimi Ta
      Correct answer: Takadimi Ta-di Ta-di Ta

      Q4.
      An is a repeated musical pattern.

      Correct Answer: ostinato, Ostinato
      Q3 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      4 Questions

      Q1.
      An ostinato is a type of ...

      song
      Correct answer: accompaniment
      instrument

      Q2.
      What is this rhythm called?

      An image in a quiz
      Correct Answer: Takadi, Taka-di, Ta-ka-di, takadi

      Q3.
      Why is an ostinato an effective accompaniment?

      They only use low notes.
      They are long and complicated.
      Correct answer: They are memorable and catchy.

      Q4.
      What is texture?

      Correct answer: The combination of different layers of sounds.
      The way the music is organised.
      How high or low the note is.
      Q2 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      To help you plan your 3 music lesson on: Playing and singing simultaneously, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...