Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Rehearsing layers of unpitched accompaniments under a chant

      Lesson details

      Learning outcome

      I can build layers of percussion under a chant as part of an ensemble and know this creates a thicker texture.

      Key learning points

      1. We can use ostinato patterns to accompany a musical performance.
      2. We can combine different layers of sound to add texture to an accompaniment.
      3. We can play multiple layers of sound simultaneously as an ensemble.
      4. Adding more layers of sound creates a thicker texture.

      Keywords

      • Ostinato - a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic

      • Texture - the combination of different layers of sounds

      • Accompaniment - a musical part that supports the main melody or chant

      • Ensemble - a group of people who perform together

      • Rehearse - to practise in order to improve and prepare for performance

      Common misconception

      When playing layers of ostinati we have to ignore the other parts in order to focus on playing our own layer accurately.

      When performing layers of ostinati, it is important that each group is aware of how their part fits into the whole. Layers should work together, ensuring they are keeping a steady pulse and that the start of their musical sentences align.

      Teacher tip

      When layering multiple ostinati, pupils should be sat together with others playing the same part. It can be helpful for pupils to chant their rhythm out loud at the start, and then move to saying the rhythm in their heads as they play.

      Equipment

      Unpitched percussion instruments such as claves, hand drums. or shakers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      An ostinato is ...

      a combination of different layers of sounds
      the way music is organised
      Correct answer: a repeating musical pattern that can be rhythmic or melodic

      Q2.
      Feeling the steady helps us keep in time together as we play and sing.

      Correct Answer: pulse, Pulse

      Q3.
      When we show or play the steady pulse, it is called the .

      Correct Answer: beat, Beat

      Q4.
      Match the keyword to its definition.

      Correct Answer:accompaniment,a musical part that supports the main melody or chant
      Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds that we play and sing

      4 Questions

      Q1.
      Match the keyword to its definition.

      Correct Answer:ostinato,a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic
      Correct Answer:texture,the combination of different layers of sounds
      Correct Answer:accompaniment,a musical part that supports the main melody or chant

      Q2.
      The more layers of sound, the the texture.

      Correct Answer: thicker

      Q3.
      True or false? When we play an ostinato, it's important to listen to the other parts as we are playing.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      Which of these will help you to play successfully together in an ensemble?

      Correct answer: Chant “ready, steady, off we go” to help you start at the same time.
      Correct answer: Listen to and watch each other and keep a steady pulse to help you stay in time.
      Correct answer: Consider the dynamics of your chanting/playing so that all parts can be heard.
      Ignore the other parts to focus on playing your own part.

      To help you plan your 3 music lesson on: Rehearsing layers of unpitched accompaniments under a chant, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...