Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some methods for composing for an SATB choir and have created a short contemporary choral composition.

      Key learning points

      1. The SATB choir is a very common vocal ensemble, consisting of soprano, alto, tenor and bass voices.
      2. Contemporary composers write both tonal and atonal music for choir.
      3. We can create tension and release by creating dissonant chords that resolve to consonant chords.
      4. When doing so, it is most effective to move by step.
      5. It is important to consider the range of each voice type.

      Keywords

      • Dissonance - where notes in a chord clash, creating harmonic tension

      • Consonance - where notes in a chord sound pleasant together, without tension

      • SATB choir - a vocal ensemble consisting of four voice types - soprano, alto, tenor and bass

      • Tonal - music that has a tonic note (the opposite of atonal)

      Common misconception

      Different voice types cannot sing any of the same notes.

      The ranges of voices overlap, so there are some notes that can be sung by different voice types. For example, many notes that a bass can sing are also possible for tenor voices to sing.

      Teacher tip

      Pupils who are used to using functional harmony (i.e. standard chord sequences) may find the approach in this lesson challenging. Pupils should focus on creating and resolving dissonance, rather than thinking about specific chords. This should encourage them to 'compose with their ears' more freely.

      Equipment

      Notation software or DAW

      Files needed for this lesson

      Composing for voices template 2.04 KB (MXL)

      Composing for voices DAW template 135.6 KB (ZIP)

      Download these files to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What musical element refers to how high or low the music is?

      tempo
      dynamics
      Correct answer: pitch
      timbre

      Q2.
      Which musical element refers to loud and soft in music?

      tempo
      Correct answer: dynamics
      pitch
      timbre

      Q3.
      Which type of chord or scale produces a happy or bright sound?

      Correct answer: major
      minor
      modal
      chromatic

      Q4.
      Which type of chord or scale produces a sad or dark sound?

      major
      Correct answer: minor
      modal
      chromatic

      Q5.
      When we move to next door notes in a melody we are moving in

      harmony
      Correct answer: steps
      leaps
      jumps

      Q6.
      Moving between semitones, commonly moving between black and white notes on the keyboard, is called

      major
      minor
      modal
      Correct answer: chromatic

      6 Questions

      Q1.
      What is an SATB choir?

      A vocal ensemble consisting of two voice types.
      Correct answer: A vocal ensemble consisting of four voice types.
      A vocal ensemble consisting of one voice type.
      A vocal ensemble consisting of three voice types.

      Q2.
      Which of these voice are part of an SATB choir

      Correct answer: soprano
      Correct answer: tenor
      baritone
      advanced
      tritone

      Q3.
      In an SATB choir, which voice has the lowest pitch?

      Correct Answer: Bass

      Q4.
      Which female voice is the lowest pitch?

      soprano
      contra
      Correct answer: alto
      tenor

      Q5.
      How do we define dissonance?

      where notes in a chord sound pleasant together, without tension
      where notes in a chord sound rough because of the instrument sound
      Correct answer: where notes in a chord clash, creating harmonic tension
      where all the notes in a chord are the same, creating no tension

      Q6.
      How do we define consonance?

      Correct answer: where notes in a chord sound pleasant together, without tension
      where notes in a chord sound rough because of the instrument sound
      where notes in a chord clash, creating harmonic tension
      where all the notes in a chord are the same, creating no tension

      To help you plan your 9 music lesson on: Composing for voices, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...