Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a composition based on samples.

      Key learning points

      1. Composers have used recordings of sound in their music since recording technology was created.
      2. This ranges from abstract-sounding musique concrète, to using samples of sound and music in popular music styles.
      3. Sampling is the process of creating samples - clips of pre-existing sound or music that are used in a new way.
      4. To create samples, we isolate individual sounds.
      5. We can then combine them in a new way to create a musical pattern.

      Keywords

      • Sample - a clip of pre-existing music or sound

      • Sampling - the process of creating and using a sample

      • Unpitched sound - sound that lacks a clear pitch (e.g. a clap)

      • Musique concrète - a style of music that is based on recorded sounds (e.g. cars, doors)

      Common misconception

      Samples are always non-musical sounds.

      This is not true - a sample is any pre-existing sound that is used in a new way. This could be traditionally non-musical sounds like machinery or speech, or it could be clips of pieces of music or individual notes.

      Teacher tip

      To extend the task, challenge pupils to record and incorporate some of their own unpitched sounds into their pattern. This could be any sounds that aren't traditionally classed as musical - classroom sounds, outdoor sounds, footsteps etc. Encourage them to seek out and record novel timbres to use.

      Equipment

      DAW (and optionally additional recording devices if available).

      Files needed for this lesson

      Unpitched sounds 3.64 MB (MP3)

      Pitched sounds 1.16 MB (MP3)

      Download these files to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an extended vocal technique?

      When a singer uses their voice to sing very high or low.
      When a singer uses their voice to sing very loud or soft.
      Correct answer: When a singer uses their voice in non-traditional ways to create unusual sounds.
      Correct answer: When a singer uses their voice to focus on sounds rather than words.

      Q2.
      Which of these is an extended vocal technique?

      Correct answer: clicking sounds (produced by the tongue)
      singing very loudly
      Correct answer: whispering effects
      Correct answer: unpitched sounds
      high pitched lah's

      Q3.
      What is a high-pitched female voice called?

      Correct Answer: Soprano, soprano voice

      Q4.
      When a singer produces more than one note at the same time, this is called

      Correct Answer: multiphonics, multiphonic

      Q5.
      What is vocalise?

      Correct answer: using the voice without words
      spoken word, like poetry
      Correct answer: using the voice like a melodic instrument
      using a microphone to make the voice louder

      Q6.
      Which music technology effects make the voice sound like they were in a large space?

      distortion
      Correct answer: echo
      Correct answer: reverb
      compression

      6 Questions

      Q1.
      What is the name of the early 20th-century style based on recorded sounds?

      romanticism
      Correct answer: musique concrète
      minimalism
      cubism

      Q2.
      In which century did recording technology become widely available?

      18th Century
      19th Century
      Correct answer: 20th Century
      21st Century

      Q3.
      What is a sample?

      A short section of a song, like the chorus.
      Correct answer: A clip of pre-existing music or sound.
      A collection of different songs put together.
      A 20th century French musical style.

      Q4.
      The process of creating samples is called

      Correct Answer: sampling

      Q5.
      A sound without clear pitch is called what?

      A bass sound.
      A pitched sound.
      A muffled sound.
      Correct answer: An unpitched sound.

      Q6.
      Which of these is an unpitched sound?

      Correct answer: the sound of cymbals clashing
      birdsong
      a piano chord
      Correct answer: a door shutting

      To help you plan your 9 music lesson on: Using samples, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...