Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using the voice creatively

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify some extended vocal techniques and use them in a short vocal composition.

      Key learning points

      1. Extended vocal techniques are when a singer uses their voice in non-traditional ways to create unusual sounds.
      2. These are often explored by contemporary Western composers and some are common in music from different traditions.
      3. Techniques include clicking, popping, whispering and whistling, as well as more complex techniques like multiphonics.
      4. Vocalise - singing without words - is another way to use the voice.
      5. Creating an interesting, varied musical composition by exploring extended vocal techniques.

      Keywords

      • Extended vocal technique - when a singer uses their voice in non-traditional ways to create unusual sounds

      • Vocalise - a technique where a singer sings without words

      • Multiphonics - a technique where more than one note is produced at the same time

      Common misconception

      The human voice can only produce one note at a time.

      Every sound we make has multiple different notes, its just that the main note is much louder than the others. Think about when you have a croaky voice - it almost sounds like multiple notes, because it is! Multiphonics just amplify the quieter notes.

      Teacher tip

      Challenge pupils to record multiple tracks (on a DAW), layering up sound to combine different timbres and techniques to extend their composition. They could also extend their ABA structure into an ABACA structure or consider more sophisticated ways to develop their ideas in the repeated A section.

      Equipment

      DAW, other recording devices (both optional - the task can be completed without either of these).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      An choir is a standard choral ensemble, consisting of four voice types.

      TABS
      Correct answer: SATB
      ATBS
      BATS

      Q2.
      What is the lowest-pitched voice in an SATB choir?

      soprano
      alto
      tenor
      Correct answer: bass

      Q3.
      Which is the lowest-pitched female voice in an SATB choir?

      Correct Answer: alto, alto voice

      Q4.
      What is tonal music?

      Correct answer: Music that has a tonic note.
      Music that does not have a tonic note.
      Music that contains two different tonic notes.
      Music without a key.

      Q5.
      Which of these is effective at creating harmonic tension?

      consonance
      Correct answer: dissonance
      monophony
      syncopation

      Q6.
      What should a dissonant chord resolve to release harmonic tension?

      A new chord.
      Correct answer: A consonant chord.
      The same chord.
      A syncopated chord.

      6 Questions

      Q1.
      An vocal technique is when a singer uses their voice in a non-traditional way to create unusual sounds

      upward
      Correct answer: extended
      high
      stretching

      Q2.
      Which of these is not an extended vocal technique?

      unpitched sounds
      squeaks and laugh-like sounds
      Correct answer: smooth vibrato
      Clicking sounds (produced by the tongue)

      Q3.
      Which of these is an extended vocal technique?

      singing very loudly
      Correct answer: singing pops and clicks
      singing very high then very low
      singing with expression

      Q4.
      Singing without words is called .

      Correct Answer: vocalise, vocalisation

      Q5.
      What is multiphonic singing?

      Where only one note is produced by the voice.
      Where the voice sings the same note as the accompaniment.
      Correct answer: Where more than one note is produced at the same time.
      Where a group of singers sing different notes.

      Q6.
      In an ABA structure, what happens in the B section?

      The B section repeats the A section.
      Correct answer: The B section contrasts with the A section.
      Correct answer: The B section introduces new sounds or techniques.
      The B section uses the same sounds and techniques as the A section.

      To help you plan your 9 music lesson on: Using the voice creatively, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...