New
New
Lesson 3 of 6
  • Year 8

Composing music that doesn't sound scary

I can compose a musical idea in C major which appropriately complements the beginning of a story.

Lesson 3 of 6
New
New
  • Year 8

Composing music that doesn't sound scary

I can compose a musical idea in C major which appropriately complements the beginning of a story.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Composing music using notes of the major scale can create music with a postive and cheerful feel.
  2. Appropriate use of other elements such as pitch, tempo and timbre can also help to create the desired mood.
  3. When composing using a major scale, the home note is important in defining the feel of that scale.
  4. Composin an ostinato in C major.

Keywords

  • Ostinato - a repeated pattern

  • Major scale - a set of notes that sound bright and cheerful; the C major scale uses all the white notes on the keyboard

  • Home note - the main note in any key, often the note that the music will finish on; in C major, C is the home note

Common misconception

Using all the white notes is C major will sound cheerful

It's important that the home note (in this case C) is used appropriately to reinforce the notes sounding like they are in C major.


To help you plan your year 8 music lesson on: Composing music that doesn't sound scary, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

File needed for this lesson

  • Scary Story - Narration Only 1.45 MB (MP3)

Download this file to use in the lesson.

Encourage pupils to consider the quality of their ideas and why some note choices are more musical than others. Major is more complex than just the white notes but referring to the home note allows pupils to compose contrasting music without necessarily needing to know the theory of major/minor.
Teacher tip

Equipment

Keyboard instrument or other suitable instrument/DAW that can be used as a composition tool

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Match each musical term to its meaning.

Correct Answer:ostinato,a repeating musical pattern

a repeating musical pattern

Correct Answer:chromatic notes,notes that are very close together, creating tension

notes that are very close together, creating tension

Correct Answer:staccato,short and detached notes

short and detached notes

Correct Answer:pedal,a long, sustained note played under changing harmony

a long, sustained note played under changing harmony

Q2.
Which of these best describes a legato articulation?

Correct answer: smooth and connected notes
short and detached notes
loud and accented notes
notes played randomly

Q3.
Which of these is NOT a purpose of chromatic notes in music?

to create tension or an eerie effect
to make the music sound scary or unsettling
Correct answer: to create a calm and happy atmosphere
to add dissonance to the harmony

Q4.
Which of these would make a successful ostinato or musical idea?

random notes that never repeat
Correct answer: a simple, repeated pattern using a few notes
extremely complex and unpredictable melodies
long, non-repeating sections

Q5.
A scale is a series of used in music, such as major, minor, or pentatonic.

Correct Answer: notes

Q6.
Which of these is an example of a well-known scale type?

Correct answer: major
random
cluster
pedal

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
A major scale is made up of a series of played in order.

Correct Answer: notes

Q2.
What is the overall feel of a major scale?

sad and dark
Correct answer: cheerful and positive
scary and unsettling
calm and neutral

Q3.
The main note of a scale is called the note.

Correct Answer: home, tonic

Q4.
Why is the home note important when composing in a major scale?

Correct answer: It defines the key and keeps the music sounding stable.
It makes the music sound random.
It creates tension and suspense.
It has no effect on the mood.

Q5.
Which two of the following are suitable for creating positive and cheerful music?

low pitch
Correct answer: major scale
Correct answer: light sounding timbre
slow tempo

Q6.
When adding harmony to a motif, which interval works best?

2nd
Correct answer: 3rd
Octave
7th

Additional material

Download additional material