Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Context and technique in West African drumming

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the main techniques used on the djembe and dunduns, and their sonorities.

      Key learning points

      1. The sixteen countries that make up West Africa each have their own drumming traditions and styles.
      2. Common instruments used are djembe, apitua and dunduns, which consist of the kenkeni, sangban and dundunba.
      3. The djembe has three main sounds - bass, tone and slap.
      4. The call begins and ends a piece, brings in new parts and uses just tone.
      5. We have created a short rhythmic performance using typical techniques from the drumming traditions of West Africa.

      Keywords

      • Djembe - a goblet-shaped hand drum originating in West Africa

      • Bass, tone and slap - the low, medium and high pitched strikes on the djembe

      • Dunduns - three bass drums (kenkeni, sangban and dundunba) that create an accompanying bass line for the djembe

      • Apitua - an iron bell playing a distinct rhythm alongside the dunduns

      Common misconception

      You must use the given rhythms.

      The rhythms used are variations on traditional accompaniments that are passed down orally across generations. At this stage, any rhythm can be used as a starting point for getting pupils making music but this example covers the required techniques.

      Teacher tip

      While there is plenty of modelling on traditional drums, all of these tasks can be completed using the cupped hand, palm hand and clap technique to replicate the three different low, medium and high sounds respectively. This will be covered as part of the lessons.

      Equipment

      Djembe and dunduns or hands or any high, medium and low pitched percussion.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Is Africa a country or a continent?

      Correct Answer: Continent, a continent

      Q2.
      What musical element refers to how fast or slow the music is?

      pitch
      Correct answer: tempo
      dynamics
      texture

      Q3.
      What musical element refers to how loud or soft the music is?

      pitch
      tempo
      Correct answer: dynamics
      texture

      Q4.
      What musical element refers to how high or low the music is?

      Correct answer: pitch
      tempo
      dynamics
      texture

      Q5.
      What term is a constant beat that acts like the heartbeat of the music?

      Correct Answer: pulse

      Q6.
      A piece of music with 4 beats in the bar would be counted in with beats

      2
      3
      Correct answer: 4
      5

      6 Questions

      Q1.
      Which of these countries are located in West Africa?

      Correct answer: Ghana
      Mozambique
      Correct answer: Nigeria
      Egypt

      Q2.
      What is the name of the goblet-shaped hand drum originating in West Africa?

      Correct Answer: djembe, The djembe

      Q3.
      How many different sounds does the Djembe make?

      1
      2
      Correct answer: 3
      4
      5

      Q4.
      Which drum is used to create an accompanying bass rhythm in African drumming?

      surdo
      snare
      Correct answer: dundun
      apitua

      Q5.
      The iron bell that plays a distinct rhythm alongside the drums is known as the

      Correct Answer: apitua

      Q6.
      Bass, tone and are the low, medium and high pitched strikes on the djembe.

      Correct Answer: slap

      To help you plan your 8 music lesson on: Context and technique in West African drumming, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...