Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the context of the Kuku rhythm and can replicate the different parts using untuned percussion.

      Key learning points

      1. The Kuku rhythm is performed to celebrate the return of the women from fishing expeditions.
      2. Kuku has many variations in performance but it is based around two djembe parts and three dundun parts.
      3. The parts are highly syncopated and, when played together, create exciting polyrhythms.
      4. Grid notation can be used to help understand how the syncopated rhythms are counted.
      5. Performing a Kuku rhythm with syncopation.

      Keywords

      • Kuku - a dance song, celebrating the return of the women from fishing expeditions

      • Syncopation - a rhythm that emphasises (accents) notes in between the main beats, sometimes referred to as 'off-beat'

      • Kenkeni - the highest pitch dundun; this often keeps the pulse by playing on the beat

      • Sangban - the middle pitch dundun; this plays more complex rhythms

      • Dundunba - the lowest pitch dundun; this plays a more traditional bass drum role, accenting the strong beats

      Common misconception

      The rhythm is the definitive version of the Kuku rhythm.

      There are different versions of this piece from both Guinea and the Ivory Coast. There are also local versions within each of these. This version is a guide and can be adapted to suit your local context.

      Teacher tip

      If the rhythms are too complex they can be adapted. You can take individual parts of each rhythm and use these as a basis for a composition-based set of lessons, developing pupils' own rhythms alongside the first djembe part or a dundun part. The performance will work without the dundun parts.

      Equipment

      Djembe and dunduns can be replaced with bass, mid and treble versions of any untuned percussion. You can also use cupped hands (bass), palm clap (tone) and full clap (slap) as an alternative.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these countries are located in West Africa?

      Egypt
      Correct answer: Nigeria
      Mozambique
      Correct answer: Ghana

      Q2.
      Which of these are African drums?

      snare
      Correct answer: dundun
      tom tom
      Correct answer: djembe

      Q3.
      How many different sounds does the Djembe make?

      Correct Answer: 3, three

      Q4.
      Which drum is used to create an accompanying bass rhythm in African drumming?

      surdo
      snare
      Correct answer: dundun
      apitua

      Q5.
      The iron bell that plays a distinct rhythm alongside the drums is known as the

      Correct Answer: apitua

      Q6.
      Bass, tone and are the low, medium and high pitched strikes on the djembe

      Correct Answer: slap

      6 Questions

      Q1.
      Kuku is

      Correct answer: a dance
      a type of drum
      a country
      Correct answer: a rhythm

      Q2.
      A rhythm that emphasises (accents) notes in between the main beats, sometimes referred to as 'off beat' is called

      synchronised
      Correct answer: syncopation
      synced
      simple

      Q3.
      Which of the dundun parts is most syncopated?

      Kenkeni
      Correct answer: Sangban
      Dundunba

      Q4.
      Which of the dundun parts plays the pulse?

      Correct Answer: Kenkeni

      Q5.
      Many different rhythms parts that fit together creates a

      monorhythm
      Correct answer: polyrhythm
      homorhythm
      simple rhythm

      Q6.
      notation is a visual form of representing rhythm and pitch

      Correct Answer: Grid, grid

      To help you plan your 8 music lesson on: Kuku - djembe and dundun parts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...