Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Warabadon - djembe and dundun parts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the context of the Warabadon rhythm and can perform the rhythms in compound time using untuned percussion.

      Key learning points

      1. Warabadon is a dance rhythm which originates in Burkina Faso.
      2. It is in 12/8 so the rhythms have a shuffle feel.
      3. 12/8 is in compound time, where the beat is divided into groups of three quavers rather than two (like in simple time).
      4. Performing the Warabadon rhythm, changing rhythms between the different sections.

      Keywords

      • Warabadon - a rhythm from Burkina Faso, often played at weddings

      • Compound time - when each beat of the bar is divided into three quavers rather than two

      • 12/8 - a compound time signature with twelve quavers in a bar; these quavers are in four groups of three

      • Shuffle - a triplet rhythm in which only the first and third notes are played, skipping the middle one

      Common misconception

      Swapping comfortably and accurately from one rhythm to another with the overall structure.

      This is quite tricky as the strucutre is complex. Break it down for pupils so they learn each section comfortably and encourage them to practise going from one rhythm to the next and think about strategies for remembering the rhythms.

      Teacher tip

      The dundun parts are more complex and will take time to put together with the djembe parts. Break down the rhythms so pupils can see and hear how each section works together. The Warabadon can work without adding the dundun parts and pupils can be encouraged to make up their own rhythms instead.

      Equipment

      Djembe and dunduns can be replaced with bass, mid and treble versions of any untuned percussion. You can also use cupped hands (bass), palm clap (tone) and full clap (slap) as an alternative.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the 'call' in African drumming?

      An ending phrase for the climax of a piece.
      A featured part of a composition played by one person.
      Correct answer: The phrase that signals a piece is going to start, change or end.
      The last phrase of a piece.

      Q2.
      What is an Echauffement?

      Correct answer: An ending phrase for the climax of a piece.
      A featured part of a composition played by one person.
      A featured part of a composition played by one person.
      The last phrase of a piece.

      Q3.
      Many different rhythms that fit together create a

      Correct Answer: polyrhythm, polyrhythms

      Q4.
      The iron bell that plays a distinct rhythm alongside the drums is known as the

      djembe
      dundun
      Correct answer: apitua
      snare

      Q5.
      Bass, and slap are the low, medium and high pitched strikes on the djembe

      Correct Answer: tone

      Q6.
      A rhythm that emphasises (accents) notes in between the main beats is called

      Correct Answer: syncopation, syncopated

      6 Questions

      Q1.
      Compound time, a beat is divided into groups of rather than a groups of two or four.

      one
      Correct answer: three
      five
      seven

      Q2.
      Which of these are examples of compound time?

      2/4
      3/4
      Correct answer: 6/8
      Correct answer: 12/8
      4/4

      Q3.
      What is the term for a triplet rhythm in which only the first and third notes are played, leaving out the middle one?

      syncopation
      Correct answer: shuffle
      waltz
      quavers

      Q4.
      What name is given the rhythm from Burkina Faso, often played at weddings?

      Correct answer: warabadon
      kuku
      shuffle
      dudunba

      Q5.
      What is a flam (represented by ‘F’ in the notation)?

      The notes are played louder.
      Correct answer: Play two hands very close together, the second note is louder.
      Play two drums at the same time.
      Play two notes louder, at exactly the same time.

      Q6.
      Which of these are dundun parts?

      Correct answer: dundunba
      Correct answer: kenkeni
      apitua
      Correct answer: sangban

      To help you plan your 8 music lesson on: Warabadon - djembe and dundun parts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...