Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Warabadon - structure and solo parts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play the Warabadon rhythm with the different sections, including an improvised solo.

      Key learning points

      1. Warabadon has a structure consisting of different sections.
      2. Part 3 contains improvised solos which are performed by the djembefola and often include fast, complex triplet rhythms.
      3. The solo section of the Warabadon includes polyrhythm.
      4. This is a key feature which creates excitement and a thicker texture in the music.
      5. Performing the full Warabadon structure including an improvised solo.

      Keywords

      • Polyrhythm - the combination of two or more different rhythms at the same time

      • Improvised solo - a featured part of a composition played by one person, where the player makes up the rhythm on the spot

      • Djembefola - the lead drummer

      • Triplets - three notes played in the time it normally takes to play two

      Common misconception

      Improvisation means making something up from nothing

      You can use typical rhythms or features of the style as a basis oof any improvisation. This might mean using an establisehd idea such as a prepared triplet or syncopated rhtyhm and then extending the idea with something made up in the moment.

      Teacher tip

      When improvising, allow pupils to make mistakes and express themselves and praise anything that worked, no matter how small. Teach as a whole class or break down into smaller groups with more able pupils taking the lead. Take the time to recap the rhythms before introducing the echauffment section.

      Equipment

      Djembe and dunduns can be replaced with bass, mid and treble versions of any untuned percussion. You can also use cupped hands (bass), palm clap (tone) and full clap (slap) as an alternative.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In compound time, a beat is divided into groups of

      1
      2
      Correct answer: 3
      4
      5

      Q2.
      How many different sounds does the Djembe make?

      Correct Answer: three, 3

      Q3.
      What is the term for creating music on the spot?

      Correct Answer: Improvisation, improvising

      Q4.
      What is a flam (represented by ‘F’ in the notation)?

      The notes are played louder.
      Correct answer: Play two hands very close together, the second note is louder.
      Play two drums at the same time.
      Play two notes louder, at exactly the same time.

      Q5.
      Which of these dundun parts is usually the most syncopated?

      dundunba
      kenkeni
      apitua
      Correct answer: sangban

      Q6.
      A featured part of a composition played by one person, and often improvised is a

      break
      echauffement
      Correct answer: solo
      call

      6 Questions

      Q1.
      In what context is the Warabadon rhythm usually played?

      at sea
      Correct answer: weddings
      funerals
      Correct answer: celebrations

      Q2.
      The combination of 2 or more different rhythms at the same time is called a

      Correct Answer: polyrhythm, polyrhythms

      Q3.
      A short phrase to break up the main rhythms is called a

      call
      Correct answer: break
      echauffement
      solo
      response

      Q4.
      What is a featured part of a composition played by one person, where the player makes up the rhythm on the spot?

      group improvisation
      Correct answer: improvised solo
      improved section
      polyrhyhm parts

      Q5.
      Three notes played in a beat where normally two would be played is a

      quaver
      crotchet
      Correct answer: triplet
      minim

      Q6.
      What is the djembefola?

      The group of drummers.
      Correct answer: The lead drummer.
      Two drummers playing at once.
      Taking it in turns.

      To help you plan your 8 music lesson on: Warabadon - structure and solo parts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...