New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 9

Adding triadic melody to ground bass

I can develop a melody line from triadic harmony using passing notes, and considering rhythmic, textural and structural elements.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 9

Adding triadic melody to ground bass

I can develop a melody line from triadic harmony using passing notes, and considering rhythmic, textural and structural elements.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Triadic harmony can be used to build a melody by using one or two of the triad notes and the other in the bass.
  2. Melodies are often higher in the scoring so we can play them up the octave.
  3. We can develop the structure of a piece by adding in and taking out parts.
  4. One way to do this is to start with a monophonic texture and build to a homophonic texture.
  5. Adding passing notes to a melody adds interest and creates a smooth melodic shape.

Keywords

  • Harmony - the notes or chords that accompany the melody of a piece of music

  • Octave - an interval of eight notes, eg. C to the next C is an octave

  • Passing note - a melodic note not from the chord, linking two chord tones

  • Monophonic - a texture that consists of a single line of music

  • Homophonic - a texture that consists of two or more musical lines moving at the same time (with the same rhythm)

Common misconception

An interval of a 3rd is three tones higher or lower than the first note.

In C major (where pupils are counting the white keys), they should count the starting note and final note, plus any in between. So an interval of a 3rd is actually two tones higher or lower than the first note. An octave would be seven notes higher.


To help you plan your year 9 music lesson on: Adding triadic melody to ground bass, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The final task lends itself to pupils going in their own direction with their composition. It could be extended to include arpeggio/Alberti bass patterns. Pupils could also focus on their melody line and not complete the final task.
Teacher tip

Equipment

Keyboard instrument

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What does conjunct movement mean in a melody?

moving in large leaps
Correct answer: moving in small steps
moving in octaves
moving only on the beat

Q2.
What does texture mean in music?

how loud or soft a piece is
Correct answer: how many layers of sound are heard at the same time and how they fit together
how fast or slow the tempo is
the timbre of the instruments

Q3.
The overall organisation of a piece of music is called its ...

Correct Answer: structure

Q4.
Which rhythm pattern is also known as the 3–3–2 pattern?

habanera
Correct answer: tresillo
syncopation
quavers

Q5.
Which best describes the habanera rhythm?

a rhythm of four equal beats
Correct answer: a 2-beat syncopated rhythm with dotted notes
the same as a minim
a rhythm without accents

Q6.
Match the keyword to its meaning:

Correct Answer:harmony,the way different notes combine to create chords or accompaniment

the way different notes combine to create chords or accompaniment

Correct Answer:melody,a sequence of notes that is the main tune

a sequence of notes that is the main tune

Correct Answer:rhythm,a pattern of long and short note durations

a pattern of long and short note durations

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
A triadic melody is ...

built only on scales.
Correct answer: built using one or two notes from a triad, with another note in the bass.
only quavers.
made up of rests.

Q2.
A note that links two chord tones smoothly, even though it is not part of the chord, is called a note.

Correct Answer: passing

Q3.
In a score, where is the melody usually found?

in the bass clef
Correct answer: higher in the scoring, often up the octave
in the accompaniment
only in the middle voices

Q4.
Match the musical texture to its definition:

Correct Answer:monophonic,one single line of music

one single line of music

Correct Answer:homophonic,melody with accompaniment in the same rhythm

melody with accompaniment in the same rhythm

Correct Answer:polyphonic,two or more independent melodies weaving together

two or more independent melodies weaving together

Q5.
Which best describes a monophonic texture?

a melody with chordal accompaniment
many instruments playing at different rhythms
two melodies at once
Correct answer: a single melodic line with no harmony

Q6.
You hear a piece where the melody and chords move together in the same rhythm. How would you describe this texture?

monophonic
Correct answer: homophonic
polyphonic
syncopated