Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Learning the accompaniment for Fur Elise

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play the broken chord accompaniment part to Fur Elise.

      Key learning points

      1. Performing broken chords on the keyboard.
      2. Performing two independent parts at the same time on the keyboard.
      3. We can use expressive elements such as dynamics and rubato to add expression to a performance.
      4. Emphasising the downbeat helps to show a sense of rhythm.

      Keywords

      • Broken chord - when the notes of a chord are sounded one at a time

      • Root note - the main note of a chord, and what the chord is named after

      • Octave - an interval of eight notes; octaves in music have the same name i.e. C to C on the keyboard

      • Downbeat - the first and strongest beat of the bar

      Common misconception

      Sense of pulse and sense of rhythm are the same thing

      A sense of pulse is understanding the underlying beat in the music. A sense of rhythm is understanding where the stress should be in a bar or rhythm. This is much more nuanced. At this point, encourage pupils to stress the downbeat.

      Teacher tip

      Provide opportunity for pupils to hear different versions of Fur Elise and see the piece performed so they can develop an understanding of expressive elements. For pupils who would benefit from time to master the two hands performance, learning this piece could replace the tasks in lessons 5 and 6.

      Equipment

      Keyboard instrument

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the relative major of A minor?

      A major
      Correct answer: C major
      B major
      D major

      Q2.
      The number of beats in a bar of music can be referred to as the signature.

      Correct Answer: time

      Q3.
      A is a short melodic idea that recurs throughout a piece of music.

      Correct Answer: motif

      Q4.
      What term defines musical ideas that move between the black and white notes (semitones) on the keyboard?

      modal
      Correct answer: chromatic
      major
      minor

      Q5.
      What name is given to the symbol (#) used to show that a note has been raised by a semitone?

      Correct Answer: sharp, A sharp

      Q6.
      Who originally composed ‘Fur Elise’?

      Mozart
      Correct answer: Beethoven
      Bach
      Brahms

      6 Questions

      Q1.
      A chord contains notes that are sounded one at a time.

      Correct Answer: broken, arpeggio

      Q2.
      The main note of a chord, and what the chord is named after is called the note.

      Correct Answer: root

      Q3.
      What name is given to an interval of eight notes, for example C to C on the keyboard?

      Correct Answer: Octave, An octave

      Q4.
      The first and strongest beat of the bar is called the .

      Correct Answer: downbeat

      Q5.
      Fur Elise begins in a key.

      Major
      Correct answer: Minor
      Modal
      Chromatic

      Q6.
      When playing a chord with the left hand, which number finger should play the lowest note?

      1
      2
      3
      4
      Correct answer: 5

      To help you plan your 8 music lesson on: Learning the accompaniment for Fur Elise, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...