Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Context and terminology of taiko

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a short taiko structure using don and doko and can explain the origins of taiko.

      Key learning points

      1. Taiko means ‘drum’ or ‘the art of drumming’. It is the global name for kumi daiko, which is Japanese ensemble drumming.
      2. Performers wear traditional outfits and use bachi to play the drums on the hara (head) or the fuchi (edge).
      3. Taiko is learned aurally and can be understood by using the kuchi shoga phonetic method.
      4. We have performed honji (eight-beat patterns) with don and doko sounds.

      Keywords

      • Taiko - a Japanese word for ‘drum’ or the ‘art of drumming’

      • Kumi daiko - a form of ensemble drumming, originating in Japan

      • Bachi - the sticks used to play the drums

      • Kuchi shoga - phonetic notation used to describe rhythms, dynamics and pitch

      • Honji - an eight-beat pattern

      Common misconception

      Taiko is the name of the style.

      Taiko is Japanese for 'drum' and the drums make up kumi daiko which is ensemble drumming.

      Teacher tip

      Have pupils repeat back words together as a group when learning the vocabulary, as they will need to get used to participating vocally together for the kakegoes.

      Equipment

      Voices or body percussion.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What musical element refers to how loud or soft the music is?

      tempo
      timbre
      Correct answer: dynamics
      pitch
      texture

      Q2.
      What musical element refers to how high or low the music is?

      tempo
      timbre
      dynamics
      Correct answer: pitch
      structure

      Q3.
      What term describes the quality of the sound?

      tempo
      Correct answer: timbre
      dynamics
      pitch
      texture

      Q4.
      refers to fast and slow, or the speed of the music

      Correct Answer: tempo

      Q5.
      What role do drummers usually provide in a piece of music?

      melody
      chords
      Correct answer: rhythm
      bass line

      Q6.
      Japan is a country in which continent?

      Correct answer: Asia
      Africa
      North and South America
      Antarctica
      Europe

      6 Questions

      Q1.
      What does the word taiko mean?

      loud
      Correct answer: drum
      ensemble
      shout

      Q2.
      Which of these make up the traditional taiko outfit?

      Correct answer: happi (coat)
      Correct answer: tekkou (wristbands)
      mawashi (trunks)
      tsuna (rope)
      Correct answer: hachimaki (headband)

      Q3.
      Which of the following is the correct term for the drum sticks?

      kumi daiko
      fuchi
      hara
      Correct answer: bachi

      Q4.
      What does 'ichi ni so re' do in a performance?

      tells performers when to stop
      Correct answer: gives a count-in
      changes dynamics
      changes tempo

      Q5.
      How many beats are in a honji?

      2
      3
      4
      6
      Correct answer: 8

      Q6.
      Unlike western notation, taiko uses kuchi shoga, which is

      Correct answer: a phonetic notation used to describe rhythms, dynamics and pitch.
      a conductor that uses a batten to guide the orchestra
      a type of stave notation written down

      To help you plan your 7 music lesson on: Context and terminology of taiko, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...