Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Taiko composition

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compose a short composition using traditional taiko techniques and perform the ideas successfully within an ensemble.

      Key learning points

      1. We have composed an ouchi and performed this in an ensemble with the jiuchi.
      2. This included a variety of different strikes, kata (including kamae) and kakegoe.
      3. A successful taiko performance considers the key principles of kata, rei, waza and ki.
      4. We have performed a complete taiko performance, demonstrating these principles.

      Keywords

      • Kata - the correct body movement and posture used within a performance

      • Kamae - the stance used during performance

      • Rei - the correct attitude, respect and professionalism shown within a performance

      • Waza - the correct technique, expression and synchronisation used within a performance

      • Ki - the energy flow within the performance and audience when all of the other elements work in harmony

      Common misconception

      All the elements have to be achieved perfectly in order to produce a successful taiko performance.

      There is a lot to consider when putting the performance together. Focus on playing and moving together with repeated ideas to start with. Working as a team and getting the count in and stance right is important to support the rest of the performance.

      Teacher tip

      To emphaise rei, pupils can stand in a line when they perform to check for unity in performance and movement. This can be done as a whole class or in small groups. The performance can also include tsuku strikes for added interest and complexity.

      Equipment

      Voices, tables or chairs (if no percussion instruments are available), drum sticks if using chairs/hands if using tables, drums of any size or shape if possible.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is ichi ni sore?

      the dynamic marking in taiko
      Correct answer: a count-in in taiko
      the four performers intaiko
      the costume in taiko

      Q2.
      Match the dongo and doko strikes to their correct features.

      Correct Answer:dongo,uneven shuffle rhythm
      Correct Answer:dongo,played on the head of the drum
      Correct Answer:doko,even rhythm
      Correct Answer:doko,played on the head of the drum

      Q3.
      What is the word for a space in the music?

      don
      Correct answer: ma
      hup
      sore

      Q4.
      What is the ouchi?

      Correct answer: the main rhythmic part
      the accompanying rhythms
      the edge of the drum
      an 8-beat pattern

      Q5.
      What is the name of the accompaniment part?

      Correct answer: jiuchi
      fuchi
      bachi
      honji

      Q6.
      What two strikes does the jiuchi usually play?

      don
      Correct answer: doko
      hara
      tsuku
      Correct answer: dongo

      6 Questions

      Q1.
      The four principles of taiko are kata (movement), waza (technique), rei (attitude) and what?

      Correct answer: ki
      sho
      hara
      kamae

      Q2.
      What is the correct kamae?

      Correct answer: Left leg forward with the knee bent and right leg behind, straight.
      Right leg forward with the knee bent and left leg behind, straight.
      Left leg forward, straight and right leg behind with the knee bent.
      Right leg forward, straight and left leg behind with the knee bent.

      Q3.
      Which kata (movement) involves raising your arms in a Y shape?

      su
      Correct answer: sa
      hup
      sore

      Q4.
      Which is the verbal way of showing a rest?

      ki
      hup
      sore
      Correct answer: ma

      Q5.
      Which of these strikes is the quietest?

      don
      hara
      dongo
      Correct answer: tsuku

      Q6.
      Which statement is correct?

      the honji consists of different jiuchi
      the jiuchi consists of different honji
      Correct answer: the ouchi consists of different honji
      the fuchi consists of different honji
      the ouchi consists of different jiuchi and honji

      To help you plan your 7 music lesson on: Taiko composition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...