New
New
Lesson 4 of 4
  • Year 9

Improvising around a melody

I can improvise around a simple melody.

Lesson 4 of 4
New
New
  • Year 9

Improvising around a melody

I can improvise around a simple melody.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Our melody is an unusual length (14 bars), and has an anacrusis. The song is in the key of G major, which includes F#.
  2. When improvising, we should use notes from the key of the music. In this song, we use the G major scale.
  3. One strategy for improvisation is to use target notes.
  4. When we are improvising more freely, we can use other strategies to help us to structure our improvisation.

Keywords

  • Anacrusis - an anacrusis is when a melody starts before beat 1

  • Scale - a scale is a set of notes

  • G major scale - the G major scale is a scale in the key of G major, including F#

Common misconception

There are 'rights' or 'wrongs' in improvisation.

While there are rules that help us improvise effectively, a big part of learning to improvise is experimenting and seeing what works and what doesn't. Be willing to make 'mistakes' and don't fixate on doing it perfectly first time.


To help you plan your year 9 music lesson on: Improvising around a melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Some students will naturally start improvising more freely during the target notes task - encourage this, as this task is scaffolding for improvisation. Learning cycle 3 could be used as an extended task.
Teacher tip

Equipment

A DAW or other suitable compositional tool or instrument.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is improvisation?

making something better
playing the notes written on sheet music
Correct answer: creating something on the spot
repeating old ideas that you created

Q2.
What can we use alongside the root note to make a bass line more interesting?

Correct answer: chord tones
chord notes
chord vibes
octave hops
Correct answer: octave leaps

Q3.
What is a scale?

a note
the white notes on the piano
the black notes on the piano
Correct answer: a set of notes
three notes played together

Q4.
What is a major chord?

a loud chord
Correct answer: a positive-sounding chord
a negative-sounding chord
a quiet chord
a complex chord

Q5.
How many notes does an extended chord have?

1
2
3
Correct answer: More than 3

Q6.
Samba and batucada include many different rhythms playing at the same time. This is called a .

Correct Answer: polyrhythm, polyrhythm., Polyrhythm, Polyrhythm.

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which note has a # in the G major scale?

Correct Answer: F, F., f, f.

Q2.
What is an anacrusis?

when the melody starts on beat 1
when the melody starts after beat 1
Correct answer: when the melody starts before beat 1
when the melody ends on beat 1
when the melody ends before beat 1

Q3.
Which statements are true?

Correct answer: Some notes sound better than others when improvising.
All notes sound equally good when improvising.
It is best to use lots of notes when improvising.
Correct answer: It is often effective to use only a few notes when improvising.

Q4.
Why do we improvise in our Brazilian song using only the notes of the G major scale?

Correct answer: because these notes fit with the key of the song, so sound effective
because the G major scale is always a good set of notes to improvise with
Correct answer: because the first chord is G major 7
because the last chord is G major 6

Q5.
When improvising, what is a target note?

Correct answer: a note we aim to land on in our improvisation
a note that we want to avoid
the chord tone
Correct answer: a note in the melody that we can improvise around

Q6.
Which of these could be a helpful improvisation strategy?

playing notes from outside the scale
playing lots of different rhythms
Correct answer: using the notes of the scale in different rhythms