Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Performing three independent parts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sing a song with three independent parts and use emphasis and dynamics to add musical shape.

      Key learning points

      1. Singing in thirds is a common and effective way of harmonising a melodic line.
      2. Appropriate use of dynamics and emphasis within the phrase can add shape to a melody.
      3. Singing a piece through changing textures.
      4. Singing a melody with an extended range and more complex phrases for breathing.

      Keywords

      • Ostinato - a repeated pattern

      • Third - an interval of three notes. When both notes are performed together, the harmony would be described as ‘3rds’

      • Breath control - managing airflow to sustain the phrases. This starts with taking a good singing breath

      Common misconception

      When pupils take a big breath, they raise their shoulders.

      A singing breath is from the diaphragm; the upper body and shoulders should remain relaxed.

      Teacher tip

      Listen to different versions of the song to show the impact of the distinctive ostinato. Teach all parts to everyone and split into groups as necessary for rehearsing the parts together or assembling the song. Part 3 in the verse/bridge can be omitted, as can harmony part 2.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is a repeated pattern called?

      motif
      melody
      Correct answer: ostinato
      chord sequence

      Q2.
      How do you take a good singing breath?

      take in air as quickly as possible
      Correct answer: keep the body and shoulders relaxed
      Correct answer: low from the diaphragm, even and sustained
      raising the shoulders to make more room for the breath

      Q3.
      Which of the following refer to good singing posture?

      hand on the hip
      Correct answer: looking straight forward
      Correct answer: having relaxed shoulders
      Correct answer: weight evenly distributed

      Q4.
      Which beat of the bar is usually the most important?

      Correct answer: first
      second
      last

      4 Questions

      Q1.
      What is the first beat of the bar also known as?

      Correct Answer: downbeat, The downbeat, down beat

      Q2.
      How do you show the importance of the downbeat in a piece of music?

      Correct answer: sing it slightly louder than the other notes
      sing it slightly quieter than the other notes
      ensure everyone sings on that beat

      Q3.
      A melodic line is commonly harmonised in ...

      Correct answer: thirds
      fourths
      octaves

      Q4.
      What does good breath control involve?

      Correct answer: managing the air flow to sustain the phrases
      Correct answer: taking a good singing breath
      using as little air as possible
      taking lots of extra breaths

      To help you plan your 9 music lesson on: Performing three independent parts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...