New
New
Lesson 3 of 5
  • Year 10
  • AQA

Creating a 16-bar melody

I can write an effectively structured 16-bar melody and chord sequence.

Lesson 3 of 5
New
New
  • Year 10
  • AQA

Creating a 16-bar melody

I can write an effectively structured 16-bar melody and chord sequence.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. A typical 16-bar classical melody has a contrasting section of harmony and melody in bars 9-12.
  2. This usually ends with chord V, creating an imperfect cadence.
  3. The melody and harmony in bar 13-16 typically copy bar 5-8, ending with a perfect cadence.
  4. An anacrusis is an interesting melodic feature that can help to make a melody sound more unique and interesting.

Keywords

  • Tonic - chord I, which feels finished

  • Dominant - chord V, which feels unfinished

  • Imperfect cadence - where part of a chord sequence finishes on the dominant chord (V), which feels unfinished

  • Anacrusis - when a melody starts before the downbeat (beat 1)

Common misconception

There are no 'rules' for writing a chord sequence.

While to some extent this is true, in Western classical music there are very typical patterns that are used very regularly. These include the position of perfect and imperfect cadences, and what the chords do throughout the 16 bars.


To help you plan your year 10 music lesson on: Creating a 16-bar melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The strict 'rules' in this lesson are designed to give pupils a clear model of a typical classical melodic/harmonic structure. This will differ from the way many approach these in a pop context. You could deepen learning by analysing melody and harmony in pop, which often use similar conventions.
Teacher tip

Equipment

DAW or notation software, keyboard or other suitable instrument as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is an interval?

A pattern of notes.
A type of scale.
The volume of a note.
Correct answer: The distance between two notes.
The difference in timbre between two notes.

Q2.
Which two of these are conjunct intervals?

Correct answer: semitone
Correct answer: 2nd / tone
3rd
4th

Q3.
If using disjunct movement in a melody, you should jump between what?

non-chord tones
Correct answer: chord tones
passing notes
root notes
notes only from chord I

Q4.
__________ phrasing is also known as a ‘question’ and ‘answer’ structure.

Correct Answer: Balanced

Q5.
Which of these is not a feature of balanced phrasing?

equal length of phrases
similar melodic shape
Correct answer: contrasting rhythms
same tempo

Q6.
What is this note?

An image in a quiz
Correct Answer: E

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which of these statements is most accurate about writing a chord sequence in a Western classical style?

There are no rules for writing a chord sequence.
There are strict rules for writing a chord sequence.
Correct answer: While there are no strict rules, there are idiomatic patterns and norms.
While there are strict rules, it is okay to bend them on rare occasions.

Q2.
In a 16-bar melody, bars 9-12 often finish with what cadence?

perfect
Correct answer: imperfect
cadence
interrupted

Q3.
What type of cadence is most effective at the end of the 16-bar melody?

Correct answer: perfect
imperfect
plagal
interrupted

Q4.
Which chord does an imperfect cadence finish on?

I
IV
Correct answer: V
vi

Q5.
Which two chords create a perfect cadence?

Correct answer: V - I
V - IV
IV - I
IV - V
I - V

Q6.
What is an anacrusis?

when a melody starts on beat 1
when a melody starts after beat 1
Correct answer: when a melody starts before beat 1
when a melody starts halfway through beat 1