New
New
Lesson 4 of 5
  • Year 11
  • AQA

Chords and cadences

I can identify different chord types by ear and through notation, and can identify different cadences.

Lesson 4 of 5
New
New
  • Year 11
  • AQA

Chords and cadences

I can identify different chord types by ear and through notation, and can identify different cadences.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Major triads, minor triads and extended chords can be identified by listening carefully to the feeling of each chord.
  2. The tonic chord (I) can be identified by the ‘finished’ feeling that it creates.
  3. The dominant (V) and subdominant (IV) chords can be identified by listening for the bass notes.
  4. We can identify cadences by the feeling they create - perfect and plagal feel finished, imperfect and interrupted don’t.
  5. Listening for the bass notes helps to distinguish between perfect (V-I) and plagal (IV-I) cadences.

Keywords

  • Tonic - chord I in a key

  • Dominant - chord V in a key

  • Subdominant - chord IV in a key

  • Perfect cadence - a V-I progression at the end of a section of music; it feels resolved

  • Imperfect cadence - when a section ends on chord V, feeling unfinished

Common misconception

Chord IV and V sound the same, so plagal and perfect cadences sound the same.

They sound similar, but not identical. Picking out the bass note is the key - if you can hear that note, you can work out how it relates to the tonic, so can work out which chord (and cadence) you are listening to.


To help you plan your year 11 music lesson on: Chords and cadences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Pupils often find distinguishing between chords and cadences challenging. Additional practice of picking out and singing bass notes, and identifying intervals is invaluable. Drill students on the 'feeling' of imperfect and interrupted cadences to help them develop instinctive recognition of those.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
music uses only notes from within the key.

Correct Answer: Diatonic

Q2.
music is music that uses some notes from outside the key.

Correct Answer: Chromatic

Q3.
music is based on modes, a type of scale.

Correct Answer: Modal

Q4.
What is a microtone?

a very short note
a quiet note
Correct answer: an interval smaller than a semitone
a device for amplifying instruments or voices

Q5.
What is tonality?

the types of chords that are used
the speed of a piece of music
the way that different parts interact
Correct answer: the set of notes that music is based on

Q6.
What is atonal music?

music with no sense of pulse
music with only one part or instrument
music with a changing key
Correct answer: music with no key or tonic

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which chord is the tonic?

Correct answer: I
IV
V
vi

Q2.
Which chord is the dominant?

ii
IV
Correct answer: V
vi

Q3.
Which chord is the subdominant?

ii
Correct answer: IV
vi
iii

Q4.
Which two cadences feel ‘finished’?

Correct answer: perfect
imperfect
interrupted
Correct answer: plagal

Q5.
cadences end on chord V.

Correct Answer: Imperfect

Q6.
cadences feel unexpected.

Correct Answer: Interrupted