New
New
Lesson 3 of 5
  • Year 10
  • Edexcel

Composing a chord sequence

I can compose an effective 8-bar chord sequence using the typical conventions of Western classical music.

Lesson 3 of 5
New
New
  • Year 10
  • Edexcel

Composing a chord sequence

I can compose an effective 8-bar chord sequence using the typical conventions of Western classical music.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Chord sequences are patterns of chords that form the harmony in a composition.
  2. Starting on chord I (tonic) and using mostly primary chords (chords I, IV and V) helps to anchor the music in a key.
  3. Using some secondary chords (ii, iii and vi) adds further interest, but these should be used sparingly.
  4. Ending with a perfect cadence (chord V to I) helps the music feel finished.
  5. Using an imperfect cadence (any chord to V) in the middle of the sequence (bar 4) helps the music sound unfinished.

Keywords

  • Primary chord - the most useful chords in a key - chord I (1), IV (4) and V (5)

  • Secondary chord - chords ii (2), iii (3) and vi (6) in a key

  • Tonic - chord I (1). In C major, the tonic chord is a C major chord

  • Perfect cadence - where a chord sequence ends with chord V then I, creating a finished feeling

  • Imperfect cadence - where a chord sequence or section of one ends on chord V, creating an unfinished feeling

Common misconception

Secondary chords shouldn't be used.

Secondary chords are important for interesting harmony and using them is a good idea. As you become a more experienced composer, you'll learn how to effectively use them. For now, a good rule of thumb is to use them sparingly.


To help you plan your year 10 music lesson on: Composing a chord sequence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

More experienced composers can be encouraged to explore use of chord inversions in their chord sequences. When doing this, they should focus on minimising physical movement between chords on the piano keyboard - this helps to use inversions effectively and melodically.
Teacher tip

Equipment

A DAW, notation software, a keyboard or other suitable instrument that can be used as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
In G major, G is the __________ note.

Correct Answer: tonic

Q2.
A phrase is __________.

short rhythmic pattern
Correct answer: short section of a melody
16- or 32-bar section of a piece of music
combination of chords

Q3.
A melody is __________.

the highest-pitched part
the choice of chords that underlie a piece of music
Correct answer: the tune, usually the most memorable feature in a piece of music
the vocals

Q4.
A __________ is a short, memorable part of a melody that is used multiple times.

Correct Answer: motif

Q5.
A __________ is where a melodic idea is repeated in steps either rising or falling.

Correct Answer: sequence

Q6.
How many times should a melodic idea be played in a sequence?

any number
once
twice
Correct answer: three or more times

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What type of chords should be used sparingly in a chord sequence?

primary
Correct answer: secondary
root position
tonic

Q2.
Chord I is also called the __________ chord.

Correct Answer: tonic

Q3.
If a roman numeral is in lower case (e.g. iii) this means it is a __________ chord.

Correct Answer: minor

Q4.
Which two chords create a feeling of completeness at the end of a sequence?

Correct answer: V - I
I - IV
ii - V
I - V
vii - I

Q5.
A __________ cadence is when a chord sequence ends with chord V then I.

Correct Answer: perfect

Q6.
An imperfect cadence finishes on which chord?

I
IV
Correct answer: V
vi