New
New
Lesson 4 of 5
  • Year 10
  • Edexcel

Developing a chord sequence

I can develop a chord sequence using broken chords and chord inversions.

Lesson 4 of 5
New
New
  • Year 10
  • Edexcel

Developing a chord sequence

I can develop a chord sequence using broken chords and chord inversions.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Chord inversions and broken chords can add interest to a chord sequence without changing the harmony.
  2. Chord inversions change the root position triad so the root note is no longer the lowest note in the chord.
  3. Using chord inversions can make chord sequences easier to play and sound more melodic.
  4. Broken chords can add rhythmic interest to a chord sequence.

Keywords

  • Chord inversion - when the notes of a chord are reordered so that the root is not the lowest note

  • Triad - a standard 3-note chord, with notes a third apart

  • Root note - the bottom note in a triad, and the note the chord is named after (e.g. the note in a G chord)

  • Root position - a chord in which the root note is the lowest note

  • Broken chord - when the notes of a chord are not all played at the same time (in contrast to a block chord)

Common misconception

Using chord inversions for every chord will make the chord sequence more interesting.

Using some inversions can make the chord sequence more interesting, but too many can sound unusual. Starting and finishing with a root position chord can help to reinforce the key.


To help you plan your year 10 music lesson on: Developing a chord sequence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Inversions can be a challenging concept to use effectively at first. Encourage pupils to move between chords, moving their hand as little as possible. This technique helps to develop a sense of how chord sequences with inversions can be played with a minimal range.
Teacher tip

Equipment

A DAW, notation software, a keyboard or other suitable instrument that can be used as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which of these is the tonic chord?

Correct answer: I
IV
V
vi

Q2.
Which of these is not a primary chord?

I
IV
V
Correct answer: vi

Q3.
Which two chords create a perfect cadence?

Correct answer: I
IV
Correct answer: V
vi

Q4.
An __________ cadence finishes on chord V and feels unfinished.

Correct Answer: imperfect

Q5.
How should secondary chords be used in a chord sequence?

Most chords should be secondary chords.
Half of the chords should be secondary chords.
Correct answer: A few of the chords should be secondary chords.
None of the chords should be secondary chords.

Q6.
Which chord creates a feeling of completeness at the end of a chord sequence?

Correct answer: I
IV
V
vi

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Starting and finishing with a __________ position chord can help to reinforce the key.

Correct Answer: root

Q2.
How many notes are in a triad chord?

1
2
Correct answer: 3
4
5

Q3.
The bottom note of a triad chord is called the __________ note.

Correct Answer: root

Q4.
If the root note is the lowest note in a chord, it is in root __________.

order
inversion
Correct answer: position
orientation
sequence

Q5.
A chord __________ is where the root note is not the lowest note in the chord.

reorder
adjustment
flipping
Correct answer: inversion
reversion

Q6.
A __________ chord is where the notes of a chord are not all played at the same time.

Correct Answer: broken