New
New
Lesson 2 of 5
  • Year 10
  • Edexcel

Developing a melody

I can use a motif to give coherence to a melody and can extend a melody using a sequence.

Lesson 2 of 5
New
New
  • Year 10
  • Edexcel

Developing a melody

I can use a motif to give coherence to a melody and can extend a melody using a sequence.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Composers use motifs, short melodic ideas that are repeated, to give melodies a sense of coherence and unity.
  2. Motifs don’t need to be repeated exactly every time, but they need to sound familiar to the listener.
  3. Sequences are an effective melodic device for extending a melody.
  4. They help to maintain a balance between familiarity and contrast.

Keywords

  • Motif - a short, memorable part of a melody that is used multiple times

  • Coherence - when the parts of a piece sound like they belong together; using a repeated motif can help with this in finding a balance between unity and variety

  • Sequence - where a melodic idea is repeated in steps either rising or falling

Common misconception

A melody must feature a motif.

This is not necessarily true - great melodies do not have to use motifs. However, they are a useful feature to understand when learning to write melodies, because they encourage composers to balance repetition anc contrast effectively.


To help you plan your year 10 music lesson on: Developing a melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

When using motifs, have flexibility with pupils. If the melodic idea that is recognisable when repeated, this serves the purpose of a motif - it doesn't need to be identical. To extend learning, encourage pupils to experiment with pure rhythmic motifs, where the pitch changes on each repetition.
Teacher tip

Equipment

A DAW, notation software, a keyboard or other suitable instrument that can be used as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is conjunct movement?

Correct answer: movement by small intervals
movement by large intervals
movement by a mixture of small and large intervals
movement based on a chord
movement based on a repeated rhythm

Q2.
In C major, what note is the tonic?

Correct Answer: C

Q3.
A __________ is a short section of a melody, normally 2, 4 or 8 bars long.

Correct Answer: phrase

Q4.
An effective melody balances __________ and contrast.

speed
variety
change
Correct answer: repetition

Q5.
What is a scale?

a type of chord
a melody
Correct answer: a set of notes
a rhythmic pattern

Q6.
Ending a melody on the __________ note in a key helps it to feel finished.

Correct Answer: tonic

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What two are features of a motif?

Correct answer: short
long
Correct answer: used multiple times
used once

Q2.
Which statement is not true for a motif?

Correct answer: A motif should be identical every time it is heard.
A motif needs to be recognisable to the listener.
Aspects of a motif can change when it is repeated.
A motif can be a purely rhythmic idea.
A melody must feature a motif.

Q3.
What melodic device is this an example of?

An image in a quiz
ornamentation
Correct answer: sequence
augmentation
imitation

Q4.
What is a sequence?

where a melodic idea is repeated at identical pitch
where a melodic idea is repeated with changing rhythm
Correct answer: where a melodic idea is repeated in steps either rising or falling
where a melodic idea is repeated in a lower octave

Q5.
This is a __________ sequence.

An image in a quiz
Correct Answer: ascending

Q6.
What do both sequences and motifs help to balance in a melody?

Correct answer: repetition
surprise
tension
Correct answer: contrast
calm