New
New
Lesson 1 of 5
  • Year 11
  • Edexcel

Fundamentals of melody

I can describe basic features of melodies and different common methods of melodic development.

Lesson 1 of 5
New
New
  • Year 11
  • Edexcel

Fundamentals of melody

I can describe basic features of melodies and different common methods of melodic development.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Melodies can be analysed by looking at melodic shape, intervals, repetition and contrast, motifs and phrases.
  2. Most composers develop melodies to create a balance between repetition and contrast.
  3. Adding notes and changing rhythms are simple ways to develop a melody.
  4. Augmentation, diminution and sequences are also common methods for melodic development.

Keywords

  • Motif - a short musical idea that is heard multiple times in a piece of music

  • Phrase - a section of a melody, usually lasting for 1, 2 or 4 bars

  • Augmentation - the process of lengthening all of the notes in a melody by the same proportion

  • Diminution - the process of shortening all of the notes in a melody by the same proportion

  • Sequence - a melodic device in which a melodic idea is repeated at least three times, either rising or falling in pitch each time

Common misconception

If the notes of a melody are changed, that just makes it a new melody.

Changing the notes of a melody does create a new melody, but if it is still recognisable as related to the original, we can consider it a developed version of the melody. If it is unrecognisable, then it is not a development but a totally new melody.


To help you plan your year 11 music lesson on: Fundamentals of melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

The listening tasks in this lesson are limited in scope, but illustrate key principles. If possible, create further opportunities for pupils to listen to and analyse melodies, using the analytical steps from this lesson as a starting point.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
If a melody moves by leap we call it a melody.

Correct Answer: disjunct

Q2.
If a melody moves by step we call it a melody.

Correct Answer: conjunct

Q3.
What is a motif?

a short melodic idea heard once
Correct answer: a short melodic idea heard more than once
an extended melodic idea heard once
an extended melodic idea heard more than once

Q4.
Which of these is not a melodic feature?

Correct answer: minor
ascending
repeated
conjunct

Q5.
Which two words describe this melody?

An image in a quiz
Correct answer: conjunct
disjunct
Correct answer: ascending
descending

Q6.
Which two words describe this melody?

An image in a quiz
conjunct
Correct answer: disjunct
Correct answer: ascending
descending

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
When we proportionally lengthen all of the notes in a melody, this is called .

Correct Answer: augmentation

Q2.
When we proportionally shorten all of the notes in a melody, this is called .

Correct Answer: diminution

Q3.
Why is this not a sequence?

An image in a quiz
because there is no repetition
because it is in 6/8
Correct answer: because it repeats but at the same pitch
because there are no chords

Q4.
What is ‘question and answer’ phrasing?

When two phrases are the same length
when one phrase copies another
Correct answer: when two phrases balance each other out
when two phrases contrast with each other.

Q5.
Which of these is not a common phrase length?

1 bar
2 bars
Correct answer: 3 bars
4 bars

Q6.
If a melody uses a segment of a scale, we call it a melody.

Correct Answer: scalic