New
New
Lesson 5 of 5
  • Year 10
  • Eduqas

Developing an ensemble composition

I can develop my string quartet composition by developing the texture and using a countermelody.

Lesson 5 of 5
New
New
  • Year 10
  • Eduqas

Developing an ensemble composition

I can develop my string quartet composition by developing the texture and using a countermelody.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Adding countermelodies and developing texture are effective ways to develop an ensemble composition.
  2. A countermelody is a second and equally prominent melody that plays at the same time as the main melody.
  3. In a string quartet, the second violin or viola normally play countermelodies, although sometimes the cello does.
  4. When adding countermelodies or developing texture it is crucial to make sure that every part can still be heard well.
  5. The chord tones of each chord should still be played across all parts to ensure the harmony is still effective.

Keywords

  • String quartet - a common western classical ensemble consisting of two violins, a viola and a cello

  • Countermelody - how many layers of music are playing and how they fit together

  • Texture - a second melody that plays at the same time as the main melody

  • Melody and accompaniment - a texture in which there is a clear melody and separate accompanying lines

Common misconception

A countermelody is just a type of accompaniment.

It is actually quite different from an accompaniment, because it should be equally as prominent as the main melody, whereas an accompaniment is not. An accompaniment is usually also based on repeating patterns, whereas a melody does not have to be.


To help you plan your year 10 music lesson on: Developing an ensemble composition, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

For more experienced composers, it may be appropriate to explore a cello countermelody. With this, the key is to make sure that the countermelody is based around the chord tones that it was originally playing and that the harmony parts (2nd violin and viola) still fill in the missing chord tones).
Teacher tip

Equipment

DAW or notation software, keyboard or other suitable instrument as a composition tool.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is an instrument’s range?

how loud or quiet it can play
Correct answer: the spread of different pitches it can play
the different timbres it can play
the different types of articulation it can play

Q2.
A string __________ consists of two violins, a viola and a cello.

Correct Answer: quartet

Q3.
The bass part in a string quartet is normally played by which instrument?

bass guitar
double bass
tuba
bassoon
Correct answer: cello

Q4.
What is pizzicato?

using a bow
playing an accent
using the wooden part of the bow
Correct answer: plucking the string
playing staccato

Q5.
Which two instruments typically play the harmony in a string quartet?

Correct answer: Violin
Correct answer: Viola
Cello
Double bass

Q6.
The __________ typically plays the lower of the two harmony parts.

Correct Answer: viola

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
A __________ is a second melody that plays at the same time as the main one.

Correct Answer: countermelody, counter melody

Q2.
Which two of these statements are true about countermelodies?

they should sound similar to the main melody
Correct answer: they should contrast with the main melody
Correct answer: they should play their complex parts at the same time as the main melody
they should play their complex parts during spaces in the main melody

Q3.
In a countermelody, which of the following could contrast with the main melody? (Choose all that apply)

Correct answer: rhythm
key signature
Correct answer: melodic shape
Correct answer: pitch
tempo

Q4.
The easiest way to develop the pitch of the cello part is to what?

change key
Correct answer: change the octave
add chromatic notes
move everything up by a semitone

Q5.
Which statement about developing texture is true?

you should always develop a texture by making it thicker
you should always develop a texture by making it thinner
Correct answer: texture can be developed by making it thinner or thicker
texture should only be changed one part at a time

Q6.
Which notes should be played in every bar?

passing notes
non-chord tones
Correct answer: chord tones
ornaments
octaves