Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Application and understanding of underarm throwing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can accurately throw the ball underarm towards a target, knowing why this is important.

      Key learning points

      1. Move: throwing underarm requires stepping forwards with one foot and releasing the ball with the other hand.
      2. Think: concentrating and looking towards the target before throwing the ball will increase accuracy.
      3. Feel: counting the scores accurately and helping others to keep score demonstrates honesty.
      4. Connect: encouraging your partner when they are aiming for a target shows fairness.

      Keywords

      • Throwing - using your hand to send a ball through the air to a specific target or area

      • Target - an object you are aiming for

      • Accuracy - the ability to control where we throw an object

      Common misconception

      Pupils grip the object too hard and hold onto it too long, releasing it too late.

      Encourage pupils to use a relaxed grip for better control. Model to pupils the correct timing for releasing the object for greater accuracy.

      Teacher tip

      Cycles 1 and 2 will benefit from pupils working in mixed ability groups, whereas cycle 3 will work best with pairs being closer to the same ability. Having the pupils shout, 'swing, step, throw' as they throw, can help them with the technique.

      Equipment

      2 balls between 6 pupils, 3 beanbag between 2, hoops.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      How do you show good cooperation?

      not passing
      focusing on yourself
      Correct answer: good teamwork

      Q2.
      What word describes the ability to control where you throw or kick a ball?

      pointing
      Correct answer: accuracy
      decision

      Q3.
      What can increase your chances of scoring in a game?

      Correct answer: passing accurately
      always dribbling
      not passing

      Q4.
      When you make the correct decision whether to pass or dribble the ball, the chances of what, increase?

      Correct answer: keeping possession
      being tackled
      losing possession

      4 Questions

      Q1.
      When throwing a ball underarm with one hand, what should you do with your opposite foot?

      hop on it
      keep it still
      Correct answer: step forward

      Q2.
      What word is used to describe an object you are aiming for?

      Correct Answer: target, the target, targets

      Q3.
      Why should you use a relaxed grip when throwing an object?

      Correct answer: for better control
      for more power
      for more height

      Q4.
      How do you show fairness when playing against your partner?

      beating them
      ignoring them
      Correct answer: encouraging them

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Application and understanding of underarm throwing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...