Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dribbling and keeping possession using our feet

      Lesson details

      Learning outcome

      I can dribble with the ball at my feet and under control.

      Key learning points

      1. Move: avoiding defenders when dribbling with the ball requires changes in speed and direction.
      2. Move: dribbling using the inside and outside of both feet helps us to change direction and move away from defenders.
      3. Think: moving into space away from defenders when dribbling the ball requires close control.
      4. Feel: staying within the restricted zones and playing by the rules shows an understanding of fairness.
      5. Connect: ensuring you swap roles when the defender gains possession of the ball demonstrates honesty.

      Keywords

      • Dribbling - using your hands or feet to move with the ball keeping it under control

      • Possession - the team in control of the ball

      • Defender - the player or person responsible for preventing the opposition (attackers) from scoring

      Common misconception

      Pupils kick the ball too far ahead of them, using their toes to kick it, rather than keeping control with lighter touches.

      Remind pupils that the further the ball is away from them, the easier it is for a defender to take it.

      Teacher tip

      A size 3 ball is most suitable for pupils of this age, however smaller balls could be used to challenge pupils. When splitting the group, doing so by ability and expereince will ensure suitable challenge for all pupils.

      Equipment

      1 ball per pupil, 30+ cones.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What are you doing when you use your hands or feet to move with the ball?

      passing
      Correct answer: dribbling
      running

      Q2.
      Where should you move after passing the ball to a teammate?

      nowhere
      towards a defender
      Correct answer: into space

      Q3.
      Where is best to dribble the ball when you receive it?

      Correct answer: into space
      towards a defender
      on the spot

      Q4.
      What skill can help you and your team make the correct decisions in games?

      dribbling
      passing
      Correct answer: communication

      4 Questions

      Q1.
      Which would be more suitable for dribbling the ball with control?

      Correct answer: light, soft touches
      heavy, hard touches
      big toe kicks

      Q2.
      Which part of your feet is it best to use when dribbling a ball?

      toes
      top and bottom
      Correct answer: inside and outside

      Q3.
      When dribbling, what can you change to avoid a defender?

      the ball
      Correct answer: speed and direction
      your team

      Q4.
      What do a team have when they have control of the ball?

      Correct Answer: possession

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Dribbling and keeping possession using our feet, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...