Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dribbling and keeping possession using our hands

      Lesson details

      Learning outcome

      I can dribble the ball with my hands whilst moving and maintain control.

      Key learning points

      1. Move: dribbling the ball at waist height and keeping it close enables us to dribble with control, away from defenders.
      2. Move: using the correct dribbling technique (knees bent, fingertips, head up) helps keep control of the ball.
      3. Think: dribbling the ball too close to defenders could result in us losing possession.
      4. Feel: keeping score accurately and counting your points carefully promotes honesty.
      5. Connect: playing by the rules promotes fairness and demonstrates being a good role model.

      Keywords

      • Dribbling - using your hands or feet to move with the ball keeping it under control

      • Possession - the team in control of the ball

      • Control - keeping the ball close and moving it where you want it to go

      Common misconception

      When bouncing a ball to dribble with it, pupils slap the ball down with their palms, focusing on power. Pupils dribble with their head down.

      Ensure pupils are pushing the ball down with control, using the flat part of their fingertips. Encourage pupils to keep their heads up whilst dribbling to ensure they can see space, don't bump into others and develops their peripheral view.

      Teacher tip

      At this age, using a size 4 ball is more suitable for pupil's smaller hands and developing skills.

      Equipment

      1 ball per pupil, 30+ cones, 30+ floor markers.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word describes using your hands or feet to move a ball?

      running
      Correct answer: dribbling
      bouncing

      Q2.
      Where do you need to push the ball towards to dribble it with your hands?

      Correct answer: the ground
      the sky
      behind you

      Q3.
      What word describes when you keep the ball close whilst dribbling?

      Correct answer: control
      possession
      moving

      Q4.
      How can you promote fairness in a game?

      by winning
      dribbling with control
      Correct answer: following the rules

      4 Questions

      Q1.
      When dribbling, which part of your hands should you use to bounce the ball?

      palms
      knuckles
      Correct answer: fingertips

      Q2.
      How can you promote honesty when playing a game?

      by winning
      accurate dribbling
      Correct answer: keeping accurate score

      Q3.
      What’s the best height to bounce the ball at when trying to dribble with control and avoid defenders?

      Correct answer: waist height
      chest height
      ankle height

      Q4.
      What could dribbling the ball too close to defenders result in?

      finding space
      Correct answer: losing possession
      winning

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Dribbling and keeping possession using our hands, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...