Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dribbling to score a point in game activities using our feet

      Lesson details

      Learning outcome

      I can dribble with the ball at my feet under control and keep possession in order to score points in a game.

      Key learning points

      1. Move: dribbling with control towards the goal increases the chance of scoring.
      2. Move: dribbling using the inside and outside of both feet helps you to change direction and keep control.
      3. Think: dribbling the ball too close to defenders could result in losing possession if you are tackled/tagged.
      4. Feel: when playing against others, keeping count of your own score promotes honesty.
      5. Connect: treating the defenders with respect when they gain possession of the ball shows integrity.

      Keywords

      • Score - winning points in a game situation

      • Possession - the team in control of the ball

      • Goal - a net or area where you try to get the ball to score points in a game

      Common misconception

      When dribbling in a game to score points, pupils forget to keep control and rush, causing them to kick the ball too far ahead.

      Emphasise the importance of keeping the ball close and dribbling with control. Highlight how this will lead to scoring more points.

      Teacher tip

      Group the pupils in ability groups to create the right level of challenge for all pupils.

      Equipment

      1 ball per pupil, 30+ cones.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What will help you receive a pass successfully?

      looking away
      Correct answer: good focus
      honesty

      Q2.
      When passing a ball, which part of your foot should you use?

      toes
      heel
      Correct answer: inside

      Q3.
      What are you doing when you gently stop the ball so it doesn't roll away?

      Correct answer: cushioning it
      passing it
      blocking it

      Q4.
      What can improve as a result of communicating effectively with your teammates?

      Correct answer: passing accuracy
      running speed
      opponent's tackling

      4 Questions

      Q1.
      When dribbling, which part of your feet should you use to change direction and keep control?

      Correct answer: inside and outside
      top and bottom
      heels and toes

      Q2.
      How can you promote honesty when playing games with others?

      good communication
      by winning
      Correct answer: keeping accurate score

      Q3.
      What can increase your chances of scoring when dribbling towards a goal?

      big kicks
      Correct answer: dribbling with control
      using your toes

      Q4.
      What are you showing when you treat a defender with respect when they take your ball?

      motivation
      close control
      Correct answer: integrity

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Dribbling to score a point in game activities using our feet, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...