Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Dribbling to score a point using our hands

      Lesson details

      Learning outcome

      I can dribble and pass the ball accurately to help my team score points.

      Key learning points

      1. Move: dribbling the ball effectively requires you to look up and find space away from defenders.
      2. Move: passing the ball accurately to a teammate helps your team to keep possession of the ball.
      3. Think: when you have space, you dribble the ball and when you don't have space, you pass to a teammate.
      4. Feel: understanding your strengths and weaknesses can help you improve.
      5. Connect: working with others and sharing ideas builds teamwork and trust.

      Keywords

      • Pass - transferring the ball from one player to another

      • Defender - the player or person responsible for preventing the opposition (attackers) from scoring

      • Possession - the team in control of the ball

      Common misconception

      When dribbling using their hands, pupils use the tips of their fingers or their palms to push the ball towards the floor.

      Ensure pupils are using the flat part of their fingertips to push the ball towards the floor.

      Teacher tip

      When partners share feedback with each other, modelling some ideas of what they could say first, will help elicit ideas for pupils.

      Equipment

      30+ cones, 1 ball per pupil, 30+ floor markers.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Where are you keeping the ball when you dribble it with control?

      far away
      up high
      Correct answer: close to you

      Q2.
      What can help you keep control of the ball whilst dribbling with your hands?

      going fast
      Correct answer: the correct technique
      bouncing high

      Q3.
      How can you be a role model to others when playing?

      Correct answer: following the rules
      not listening
      arguing the rules

      Q4.
      Why should you dribble into space, away from defenders?

      Correct answer: to keep possession
      to lose possession
      it's easier

      4 Questions

      Q1.
      What do you use the flat part of your fingertips to do?

      Correct answer: dribble the ball
      catch the ball
      tackle the ball

      Q2.
      Where should you try and dribble the ball to avoid defenders?

      towards a defender
      Correct answer: into open space
      off the pitch

      Q3.
      What would be the best option when receiving the ball with a defender close to you?

      dribble towards them
      drop the ball
      Correct answer: pass the ball

      Q4.
      Having an understanding of what, can help you improve?

      Correct answer: strengths and weaknesses
      the best player
      who won

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Dribbling to score a point using our hands, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...