Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform an overarm throw to send an object over a greater distance.

      Key learning points

      1. Move: overarm throws require stepping into the throw and rotating the body to throw over a greater distance.
      2. Move: extending your throwing arm enables you to throw accurately over a greater distance.
      3. Think: concentrating on your technique is important because it can increase the distance of your overarm throw.
      4. Feel: demonstrating honesty throughout the game shows a strong understanding of the rules and commitment to success.
      5. Connect: working with others enables success as well as enjoyment and engagement when playing games.

      Keywords

      • Overarm throw - throwing a ball in which you stretch your arm over your shoulder

      • Concentration - paying close attention to a given task

      • Technique - the way in which a skill is performed

      Common misconception

      Pupils believe that the throw should primarily come from the arm, rather than using their whole body.

      Ensure pupils understand that for greater accuracy and distance, they should also use their legs, feet, hands, hips and body.

      Teacher tip

      In cycle 1, there is a good opportunity to highlight pupils using good technique and have them model this to the rest of the class. Ask the class to peer assess each other to help develop their own understanding of the overarm technique.

      Equipment

      1 beanbag per pupil, 30+ cones, 1 hoop between 2.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What are you doing when you pay close attention to a task?

      winning
      communicating
      Correct answer: concentrating

      Q2.
      What should you focus on to receive a pass with control?

      your hands
      Correct answer: the passed object
      your opponent

      Q3.
      How can you help other pupils improve their throwing technique?

      Correct answer: encourage them
      shout at them
      ignore them

      Q4.
      How can you demonstrate self-belief?

      by giving up
      Correct answer: trying to improve
      throwing accurately

      4 Questions

      Q1.
      What should you do with your hips and body when you overarm throwing an object?

      Correct answer: rotate them
      keep them still
      tense them

      Q2.
      Which word describes the way in which a skill is performed?

      accuracy
      power
      Correct answer: technique

      Q3.
      What can enable success and enjoyment when playing a team game?

      Correct answer: working well together
      playing individually
      ignoring others

      Q4.
      Which is most important for overarm throwing an object a long distance, with accuracy?

      throwing power
      Correct answer: throwing technique
      throwing speed

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Overarm throwing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...