Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Passing and receiving using our feet

      Lesson details

      Learning outcome

      I can pass and receive the ball with control using my feet.

      Key learning points

      1. Move: passing the ball requires placing the non-kicking foot next to the ball and kicking with the inside of our foot.
      2. Move: cushioning the ball with the inside of your foot enables you to receive the ball with control.
      3. Think: focusing and being ready, enables passes to be cushioned and received successfully.
      4. Feel: showing commitment to improving your passing and receiving skills shows self-belief.
      5. Connect: communicating effectively with your partner will increase the chances of passing and receiving accurately.

      Keywords

      • Cushioning - gently stopping the ball so it doesn't bounce away

      • Passing - transferring the ball from one player to another

      • Receiving - when we gain possession of the ball from our teammate

      Common misconception

      Pupils just stand still when receiving the ball, not understanding the importance of positioning.

      Encourage pupils to understand the importance of moving towards the ball and getting set when receiving it.

      Teacher tip

      Try to pair pupils up with other pupils of a similar ability and expereince.

      Equipment

      1 ball between 2, 30+ cones, 30+ floor markers, bibs.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do you have control of when you have possession?

      your team
      your opponents
      Correct answer: the ball

      Q2.
      Why might you need to change direction when dribbling a ball?

      Correct answer: to avoid defenders
      to go faster
      to find defenders

      Q3.
      What are you showing when you play a game by the rules?

      skill and speed
      Correct answer: fairness and honesty
      accuracy and power

      Q4.
      What is the benefit of changing your speed when dribbling?

      to look good
      move towards defenders
      Correct answer: avoid defenders

      4 Questions

      Q1.
      Where should you place your non-kicking foot when passing the ball?

      behind the ball
      above the ball
      Correct answer: beside the ball

      Q2.
      What can increase the chances of passing and receiving the ball accurately?

      Correct answer: good communication
      looking away
      using your toes

      Q3.
      What is a benefit of having good focus and being ready when receiving a pass?

      Correct answer: receive with control
      receive without control
      miss the ball

      Q4.
      Where should you move to if a ball passed to you isn’t coming towards you?

      away from it
      Correct answer: in-line with it
      nowhere

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Passing and receiving using our feet, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...