Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Passing and receiving using our hands

      Lesson details

      Learning outcome

      I can pass and receive the ball using the correct technique.

      Key learning points

      1. Move: accurate chest passes require us to step into the pass, pushing the ball away from our body.
      2. Move: receiving a chest pass, requires hands to be ready, creating a target for a partner to aim at.
      3. Think: passing the ball accurately to a teammate enables us to keep possession.
      4. Feel: trying your best and wanting to improve shows self-motivation.
      5. Connect: showing fairness helps us to play by the rules and ensures that everyone can enjoy the game.

      Keywords

      • Chest pass - a type of pass where we aim to send the ball to our partners chest

      • Accurate - the ability to control where we throw a ball

      • Target - an object you are aiming for

      Common misconception

      Some pupils struggle with over or under throwing the ball, throwing either too hard or too soft. In game situations, pupils often all gravitate towards the ball.

      Encourage pupils to continue to use the correct technique and focus on following through towards their target. This will eliminate the need to throw harder or softer as the technique will support accuracy. Ensure pupils are using the whole space.

      Teacher tip

      Use pupils who have had more expereince and feel conifident to model the chest passing technique and allow the class to observe and feedback.

      Equipment

      1 ball between 2 pupils, 30+ cones.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does the team with possession have?

      more points
      Correct answer: the ball
      more players

      Q2.
      What’s the name for the player or person responsible for stopping the opposition scoring?

      attacker
      referee
      Correct answer: defender

      Q3.
      What can help you keep possession of the ball?

      dribbling towards defenders
      looking down
      Correct answer: passing to teammates

      Q4.
      What can help you improve your performance?

      Correct answer: understanding your weaknesses
      being selfish
      ignoring others

      4 Questions

      Q1.
      What should you do with your hands when you’re ready to receive a chest pass?

      Correct answer: create a target
      move them about
      do nothing

      Q2.
      What action demonstrates self-motivation?

      giving up easily
      trying things once
      Correct answer: trying your best

      Q3.
      What does passing accurately increase your chances of doing?

      dropping the ball
      Correct answer: keeping possession
      losing possession

      Q4.
      Which is most important for passing the ball accurately?

      passing power
      Correct answer: passing technique
      passing speed

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Passing and receiving using our hands, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...