Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Underarm throwing to beat an opponent

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform an underarm throw accurately when trying to beat an opponent.

      Key learning points

      1. Move: using different body parts such as fingers, arms and feet, can help you throw with accuracy.
      2. Move: receiving the ball requires having our hands in the ready position and focusing on where the pass is coming from.
      3. Think: concentrating on the target when throwing underarm increases your chances of beating an opponent.
      4. Feel: trying hard to keep improving your underarm throwing demonstrates self-belief.
      5. Connect: congratulating and encouraging your opponent will help them develop their throwing technique.

      Keywords

      • Accuracy - the ability to control where we throw an object

      • Opponent - a person who is on an opposing side in a game

      • Concentration - paying close attention to a given task

      Common misconception

      When in a game situation and trying to beat an opponent, pupils focus on throwing with more power and speed, rather than focusing on using the correct throwing technique.

      Explain to pupils that using the correct technique will produce better accuracy and eventually the speed and power of throws will increase.

      Teacher tip

      Group pupils in ability levels and use a variety of different sized balls in cycle 1 to challenge and meet the needs of all ability levels.

      Equipment

      1 ball between 5 pupils, 1 beanbag between 2, 3 cones per pupil.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What word describes using your hand to send an object through the air towards a target?

      Correct answer: throwing
      catching
      dribbling

      Q2.
      Where should you look before throwing a ball?

      at the ground
      Correct answer: at the target
      towards the sky

      Q3.
      What can you increase by concentrating and looking toward the target before passing?

      points
      passing speed
      Correct answer: passing accuracy

      Q4.
      What are you demonstrating when you help others to keep accurate score?

      Correct answer: teamwork and honesty
      speed and strength
      resilience

      4 Questions

      Q1.
      Where should you have your hands when you are ready to receive a pass?

      Correct answer: out in front
      by your side
      on your head

      Q2.
      What is more important for throwing with accuracy?

      throwing speed
      throwing power
      Correct answer: throwing technique

      Q3.
      What word describes a person who is on the opposing side in a game?

      Correct Answer: opponent, an opponent, opponents, the opponent

      Q4.
      Trying hard to improve and not giving up demonstrates which quality?

      integrity
      Correct answer: self-belief
      good communication

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Underarm throwing to beat an opponent, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...