Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a simple Line Dancing motif and apply changes in direction.

      Key learning points

      1. Move: performing a Line Dance motif requires us to perform actions in a set order with changes in direction.
      2. Move: performing actions at the same time, in unison, requires careful timing and control.
      3. Think: creating a motif requires thinking about a range of ideas before selecting the best ones to perform.
      4. Feel: remembering actions in a set order involves resilience to keep trying.
      5. Connect: working in unison with others requires trust to perform with accurate timings.

      Keywords

      • Motif - a pattern of movements that can be repeated, changed or developed

      • Direction - where we face or travel

      • Unison - performing the same action at the same time

      Common misconception

      Line dancing must use the feet.

      Whilst it is typically performed with an emphasis on footwork, this can easily be adapted to use the arms or any other body part. The emphasis is on the use of a repeating pattern, with a change of direction through 90'.

      Teacher tip

      Name the four directions e.g. North, South, East, West or red, blue, green, yellow and have signs/symbols visible so it is clear which direction they should face.

      Equipment

      Suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by performance in dance?

      watching ideas
      Correct answer: sharing our ideas
      taking ideas

      Q2.
      What is creating a dance called?

      Correct answer: choreography
      dynamics
      evaluation

      Q3.
      What must we do when we are the audience?

      join in
      shout loudly
      Correct answer: watch carefully

      Q4.
      What does working in a space enable us to do?

      Correct answer: work safely
      work silently
      work harder

      4 Questions

      Q1.
      When performing actions in unison with a partner, how do you move with each other?

      at different times
      in separate rooms
      Correct answer: the same time

      Q2.
      Which parts of our body do we use when creating line dances?

      just feet
      feet and legs
      Correct answer: the whole body

      Q3.
      Learning and remembering new actions requires resilience, what does 'resilience' mean?

      good timing
      Correct answer: keep trying
      give up

      Q4.
      In line dancing, when the dancers turn 90° and change direction, which way are they all facing?

      Correct answer: the same direction
      each other
      different directions

      To help you plan your 2 physical education lesson on: American line dancing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...