Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use gestures and facial expressions to effectively communicate the meaning of a story.

      Key learning points

      1. Move: performing actions, particularly gestures, can be used to communicate meaning.
      2. Move: performing actions while using facial expressions will help the emotion behind the dance to be communicated.
      3. Think: thinking through choices and making decisions involves evaluating.
      4. Feel: improving ideas needs resilience.
      5. Connect: listening to feedback from others and making the changes they suggested means we trust their opinions.

      Keywords

      • Gesture - usually an upper body action that often communicates meaning

      • Facial expression - how our face communicates our feelings or emotions

      • Projection - how performers communicate meaning

      Common misconception

      In a narrative dance you have to interpret every word into an action.

      In a narrative dance performers aim to communicate the main parts of the story. They may add actions and join movements together to show the context and character or make it more interesting.

      Teacher tip

      Further ideas of how words can be translated into actions can be gained by watching sign language such as BSL.

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In which country did Salsa dancing begin?

      Croatia
      Canada
      Correct answer: Cuba

      Q2.
      In which direction does the basic Salsa step move?

      side to side
      Correct answer: forward and back
      up and down

      Q3.
      In Salsa, what is a ‘shine’?

      briefly dancing together
      Correct answer: briefly dancing apart
      briefly standing still

      Q4.
      What is the purpose of evaluation?

      Correct answer: to improve
      to watch attentively
      to listen

      4 Questions

      Q1.
      How do facial expressions help us to communicate?

      they show directions
      they show levels
      Correct answer: they show emotion

      Q2.
      What other type of action is useful for communicating?

      Correct answer: gestures
      turns
      stillness

      Q3.
      What does using the suggestions of others demonstrate?

      hope
      Correct answer: trust
      laziness

      Q4.
      What is another word for projection?

      evaluation
      Correct answer: communication
      action

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Hula dance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...