Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform a basic salsa step and work with a partner, performing the steps together.

      Key learning points

      1. Move: performing the actions for a basic Salsa step needs control and timing.
      2. Think: choosing actions to perform solo requires evaluation of my strengths.
      3. Feel: choreographing and rehearsing a duet with my partner needs clear communication and resilience.
      4. Connect: performing a duet successfully needs trust and communication to remember the actions in order.

      Keywords

      • Partner - the person you work with in a pair/duet

      • Solo - working alone, a performance by one person

      • Choreograph - creating a dance

      Common misconception

      Dance styles such as Salsa or Ballet are 'proper' dancing.

      All dance styles were created by someone, or a group, and develop e.g. pointe work in ballet was introduced in the 1820's/1830's. New styles are still being developed. All actions can be dance.

      Teacher tip

      When learning the basic step and counting to 8 it can help to subsitute in a clap or simply omit saying the numbers 4 and 8, e.g. 1 2 3 _ 5 6 7 _

      Equipment

      Suggested music.

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which country does the Gumboot dance come from?

      Correct answer: South Africa
      Switzerland
      India

      Q2.
      What word describes commenting on the work of others to help them improve?

      splashback
      Correct answer: feedback
      talkback

      Q3.
      When using 'body percussion' what are you making?

      a picture
      a mess
      Correct answer: sounds

      Q4.
      What does working with a partner involve?

      Correct answer: trust
      silence
      impatience

      4 Questions

      Q1.
      How many performers are involved in a solo?

      3
      2
      Correct answer: 1

      Q2.
      What does self-evaluation allow you to think about?

      your height
      Correct answer: your strengths
      your age

      Q3.
      What do we call the process of creating a dance?

      calligraphy
      Correct answer: choreography
      cinematography

      Q4.
      Which of these is not a positive partner skill?

      Correct answer: rudeness
      trust
      communication

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Salsa dance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...