Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      South African gumboot dance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compose and perform rhythm patterns using my body.

      Key learning points

      1. Move: using our bodies to create rhythm patterns and sound needs stamping, clapping, clicking and tapping.
      2. Think: evaluation helps us to compose body percussion movements creating sound and use them to design rhythm patterns.
      3. Feel: performing work accurately needs rehearsal and resilience.
      4. Connect: sharing our actions with other pupils involves trust.

      Keywords

      • Rhythm - a repeated pattern of sound or movement

      • Repeat - to perform an action or series of actions more than once

      • Quartet - a performance by four people

      Common misconception

      'The beat' and 'the rhythm' are the same thing.

      The beat is the steady pulse of a piece of music that stays the same. Rhythm is how we mix up the beat to make patterns of sound.

      Teacher tip

      Use film clips, images and music to give pupils examples of different dance styles. These can add context and broaden understanding.

      Equipment

      Suggested music

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call the way dancers are arranged?

      their size
      their speed
      Correct answer: their formation

      Q2.
      What is another word for a side by side formation?

      Correct answer: linear
      opposite
      triangle

      Q3.
      If we are thankful for the effort of others, what are we doing?

      ignoring
      Correct answer: appreciating
      talking

      Q4.
      What does being resilient help us to do?

      Correct answer: keep going
      keep talking
      keep silent

      4 Questions

      Q1.
      What does Gumboot dancing involve?

      Correct answer: making sounds
      turning actions
      dancing in water

      Q2.
      Which of the following actions does not make a sound?

      stamp
      click
      Correct answer: balance

      Q3.
      What does it mean if we perform actions more than once?

      We are wrong.
      Correct answer: We repeat them.
      We move quickly.

      Q4.
      How can we help someone in the quartet to improve their movements?

      Correct answer: Watch and evaluate.
      Leave them alone.
      Shout at them.

      To help you plan your 2 physical education lesson on: South African gumboot dance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...