Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Completion of pathways sequences and performance

      Lesson details

      Learning outcome

      I can practise, evaluate, improve and perform my pathways sequence on apparatus.

      Key learning points

      1. Move: performing a sequence of quality movements and balances requires confidence, control and flow.
      2. Think: practising and improving our sequences shows decision making and evaluation.
      3. Connect: empathy enables us to communicate our feedback to others and carefully suggest ways to improve their sequences.
      4. Feel: believing in ourselves shows courage and will enable us to make improvements to our overall performance.

      Keywords

      • Performance - the way you present your routine in front of an audience; how confident you are and how smooth your movements are

      • Evaluate - judging the quality of something you have done or seen

      • Confidence - the belief that you can perform well and succeed

      Common misconception

      Some pupils will not want to perform to a large audience.

      Some pupils practise performing for a small group, and if they still feel they can't perform for a larger audience, they don't have to.

      Teacher tip

      If you have prepared sequences before this lesson, set the apparatus up exactly the same so pupils can repeat and improve their sequences. Play music throughout the performances. This creates a good atmosphere and ensures anxious pupils don't feel the spotlight is on them because it is too quiet.

      Equipment

      15+ floor markers, mats, benches, gymnastics tables, climbing frames/wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call people who watch a performance?

      Correct answer: audience
      performers
      creators

      Q2.
      What are we doing when we judge the quality of sequences?

      Correct answer: evaluating
      counting
      performing

      Q3.
      What do we do after watching a performance?

      Correct answer: applaud
      dance
      sing

      Q4.
      What do we point to show quality gymnastics?

      elbows and knees
      Correct answer: fingers and toes
      nothing

      4 Questions

      Q1.
      Who can we perform to if we are too shy to perform in front of a large audience?

      no one
      Correct answer: a small group
      the whole school

      Q2.
      What do we need to do to succeed?

      nothing
      practise and fail
      Correct answer: practise and improve

      Q3.
      What do we do to increase our confidence?

      hide
      Correct answer: practise
      show off

      Q4.
      What does empathy enable us to do?

      Correct answer: consider others' feelings
      consider others' looks
      ignore others' feelings

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Completion of pathways sequences and performance, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...