Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can select my own pathway and create a sequence of quality movements and balances by incorporating flow on the apparatus.

      Key learning points

      1. Move: performing a sequence of quality actions with flow requires moving smoothly along a selected pathway.
      2. Think: selecting which over, under, along and through movements to use shows imagination when using the apparatus.
      3. Connect: considering the feelings of others when suggesting improvements in their performance shows empathy.
      4. Feel: practising on a range of apparatus shows a commitment to creating our best sequence for our final performances.

      Keywords

      • Practise - repeatedly doing something to improve

      • Select - choosing the best options (pathways or actions) for a sequence

      • Sequence - a combination of 2 or more actions that have been added (linked) together in a particular order

      Common misconception

      When performing sequences, some pupils perform too many actions, the sequence goes on for far too long and quality can be lost.

      Remind pupils that sequences should have a beginning, a middle and an end so they can remember and repeat it. It is better to have a short, high quality sequence than a long, low quality one.

      Teacher tip

      To enhance creativity use mats to show plenty of exit points off the apparatus. Allow pupils to work in 2's or 3's for partner work. This ensures no one is left out and can help make PE a positive experience for all.

      Equipment

      15+ floor markers, mats, benches, gymnastics tables, climbing frames/wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call a combination of linked actions?

      Correct answer: a sequence
      a series
      a story

      Q2.
      What phrase can we use to ensure we land jumps correctly?

      'land and stop'
      Correct answer: 'land and stand'
      'low and slow'

      Q3.
      Why is it important that we use apparatus safely?

      Correct answer: to prevent accidents
      to be quiet
      have more turns

      Q4.
      How do we create flow in a sequence?

      Correct answer: link actions smoothly
      don't link actions
      move quickly

      4 Questions

      Q1.
      How do we practice our sequences?

      do them once
      Correct answer: repeat them
      forget them

      Q2.
      What are curved and zig zag examples of?

      balances
      Correct answer: pathways
      rolls

      Q3.
      Where can we move over, under, along and through?

      Correct answer: the apparatus
      the mats
      the classroom

      Q4.
      What do we show when we offer kind feedback?

      Correct answer: empathy
      imagination
      self-belief

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Creation of pathway sequences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...