Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence of movements and balances that flow while travelling along a curved pathway.

      Key learning points

      1. Move: linking quality actions along a curved pathway requires control, and twisting and turning the body with flow.
      2. Think: trying a variety of actions and selecting the best ones to link on a curved pathway shows decision making.
      3. Connect: empathy enables us to listen and help others if they find creating their sequences challenging.
      4. Feel: striving to improve the quality of our movements and committing to making improvements demonstrates courage.

      Keywords

      • Curved - not straight, rounded with a gentle bend

      • Flow - moving from one action to another without stopping

      • Turning - to move in a different direction or turn around and face the opposite direction

      Common misconception

      Pupils lean backwards in a teddy bear roll, ending up on their back and getting stuck there.

      Stress the importance of leaning to the side (left or right) on a shoulder and placing it close to their knee to start the action, then lifting the opposite leg (not both) to help you face the opposite direction.

      Teacher tip

      Gymnasts should always have bare feet. You can find videos to demonstrate the teddy bear roll or ask a pupil who can already do it to show the class.

      Equipment

      small cones, 30+ floor markers

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call gymnastics actions that move from one place to another?

      balances
      skills
      Correct answer: travelling movements

      Q2.
      What should the pathway we follow in a sequence be?

      guessed
      made up
      Correct answer: planned

      Q3.
      What shape is a curved pathway?

      Correct answer: rounded
      square
      straight

      Q4.
      What do we do with our knees when we land a jump?

      Correct answer: bend them
      fall on them
      touch them

      4 Questions

      Q1.
      Which pathway moves along a gentle bend?

      Correct answer: curved
      straight
      zigzag

      Q2.
      What body part do we lean onto in a teddy bear roll?

      back
      legs
      Correct answer: shoulder

      Q3.
      What kind of action do we perform so that we face the opposite direction?

      forwards
      backwards
      Correct answer: turning

      Q4.
      What do we show when we support others and consider how they feel?

      curiosity
      Correct answer: empathy
      imagination

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Curved pathways, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...