Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence of movements that flow while travelling along a zigzag pathway.

      Key learning points

      1. Move: linking movements on zigzag pathways requires control when moving side to side and changing direction with flow.
      2. Move: adding balances to our quality movements on zigzag pathways requires control, pointed fingers and toes and flow.
      3. Think: trying different ideas to link together on a zigzag pathway shows imagination and decision making.
      4. Connect: helping others to improve when they struggle to perform movements shows great empathy.
      5. Feel: consistently trying our hardest and striving to improve the quality of our movements demonstrates courage.

      Keywords

      • Zigzag - a line or route with abrupt alternate right and left turns

      • Pathway - the route (or path) from one place to another

      • Control - performing movements silently and keeping muscles tight

      Common misconception

      Pupils only stand on 1 leg when asked to add a balance, or perform a straight jump off apparatus.

      Encourage creativity by suggesting balances on different body parts or at different levels and remind them of a variety of jumps. Celebrate creativity.

      Teacher tip

      When talking to pupils between practices, ensure they 'stand like a gymnast'- with their feet together, hands by their sides, muscles tight and standing tall. This will show you who has good body control and it is good for behaviour management.

      Equipment

      30+ floor markers, 10-15 tall cones, chalk (optional)

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which gymnastics action do we hold still?

      Correct answer: a balance
      a jump
      a movement

      Q2.
      What part of the head touches the floor in a forward roll?

      Correct answer: the back
      the front
      the side

      Q3.
      What do we call a combination of linked actions?

      Correct answer: a sequence
      a series
      a skill

      Q4.
      How do we show control in gymnastics?

      being noisy
      Correct answer: being silent
      falling over

      4 Questions

      Q1.
      What do we call the route from one place to another?

      forest
      Correct answer: pathway
      sequence

      Q2.
      How can we describe a straddle shape?

      curled
      narrow
      Correct answer: wide

      Q3.
      How do we move in a zigzag pathway?

      front to back
      Correct answer: side to side
      up and down

      Q4.
      Why do we balance on a variety of body parts?

      Correct answer: to be creative
      to be fair
      to be grateful

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Zigzag pathways, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...