Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a sequence of movements that flow while travelling along a zigzag pathway using the apparatus.

      Key learning points

      1. Move: linking quality movements on a zigzag pathway, on apparatus, requires control, pointed fingers and toes and flow.
      2. Think: using apparatus to move along, over, under, through to create a zigzag pathway sequence, requires imagination.
      3. Connect: considering others’ feelings and needs when safely sharing the apparatus demonstrates excellent empathy
      4. Feel: courage enables us to be brave when trying out new ideas and developing quality actions while using the apparatus.

      Keywords

      • Quality - movements and balances that are performed correctly

      • Pathway - the route (path) from one place to another

      • Apparatus - equipment made for a particular task

      Common misconception

      Pupils do not perform quality actions because they don't point their toes. They either pull their toes towards their body, so their ankle is 90 degrees, or their foot is in a relaxed position.

      Some pupils will need to be taught how to point their toes. Remind them to push their feet away, making their legs look longer. Practice with everyone at the beginning of the lesson.

      Teacher tip

      The apparatus is for example only, use whatever is available to you. Including ladders or bars would enhance the learning to include hanging balances and monkey bars. Encourage pupils to 'stand like a gymnast' when you are talking to them, and at the start and end of any actions they perform.

      Equipment

      mats, benches, gymnastic tables, climbing frames/wall bars

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call it when we connect movements and balances?

      combining
      joining
      Correct answer: linking

      Q2.
      How do we prevent anyone getting hurt on the apparatus?

      follow each other
      Correct answer: follow safety rules
      follow the crowd

      Q3.
      What does performing silently and keeping muscles tight show?

      Correct answer: control
      good behaviour
      power

      Q4.
      Which type of pathway do we move side to side?

      curved
      straight
      Correct answer: zigzag

      4 Questions

      Q1.
      What shape do we make when our body is curled?

      piked
      star
      Correct answer: tucked

      Q2.
      Do our legs look longer or shorter when we point our toes?

      Correct Answer: longer, long

      Q3.
      How do we describe actions that are done correctly?

      perform
      Correct answer: quality
      quickly

      Q4.
      How do we make sure everyone gets a turn on the apparatus?

      leave it
      move it
      Correct answer: share it

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Zigzag pathways on apparatus, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...