Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can decide when and where to dodge and understand why dodging is important when playing competitive games.

      Key learning points

      1. Move: being ready to react, keeping our head up and moving with a low position enables us to dodge effectively.
      2. Think: making effective decisions about when to attack and defend as a team requires concentration.
      3. Feel: demonstrating honesty throughout the game shows a strong understanding of all the rules.
      4. Connect: playing fairly within our own team and against the opposition will enable everyone to engage in the game.

      Keywords

      • Team - a group of people who work together with the objective of achieving the same a goal

      • Game - an activity or sport in which people compete with each other according to agreed rules

      • Competitive - wanting to be the best or win in a game

      Common misconception

      Some pupils could think that competitive games are only about scoring points and will focus on this role in a team.

      Competitive games require attacking and defensive skills as well as team work, listening, communication, decision making, honesty, self-belief and more.

      Teacher tip

      As pupils play these games, encourage teams to take time to discuss and agree tactics for dodging. Reward teams who work together to try a different tactic, even if it is not successful the first time. Celebrate pupils who encourage their teammates, even if the tactic doesn't always work.

      Equipment

      1 tag belt and set of tags per pupil, 120+ cones

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What must you always do in a game, even when you really want to win?

      shout alot
      Correct answer: play fairly
      be bossy

      Q2.
      Which word describes the group of people you are working with during a game?

      referee
      opponent
      Correct answer: team

      Q3.
      Which word describes a game where players try to do better than others?

      Correct answer: competitve
      cooperative
      coordinated

      Q4.
      How can teams discover tactics that are successful?

      be the best
      run faster
      Correct answer: try different ideas

      4 Questions

      Q1.
      Why is dodging important in a competitive game?

      to help others
      to get fit
      Correct answer: to avoid defenders

      Q2.
      Where is a good place to dodge during a competitive game?

      towards defenders
      Correct answer: into space
      on the spot

      Q3.
      Which players can use tactics during competitive games?

      Correct answer: all players
      attackers only
      defenders only

      Q4.
      Which of these is more important than winning a competitive game?

      Correct answer: playing fairly
      being the best
      being highest scorer

      To help you plan your 2 physical education lesson on: Dodging in competitive games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...